Gå til hovedindhold

CFU

Center for Undervisningsmidler

Dansk

- inspiration til dig og din undervisning

01

I fokus

Nu kan du låne lyd på mitCFU

Som noget nyt kan du nu booke lydbøger til din klasse på CFU. Det er gratis og nemt. Læreren booker til klassen på mitCFU. Derudover har læreren mulighed for at lave egne kapitelmærker til lydbogen fx i form af opgaver.

Hvorfor arbejde med lyd i undervisningen:

Lytte Læse
  • Det er gavnligt for elevers læring og trivsel
  • Det er oplagt tiltag for elever der har det svært ved at læse
  • Det er mentalt sundt at lytte til lydbøger
  • Det er afstressende
  • Det er et frirum for sig selv med høretelefoner
  • Det er et frirum fra fællesskabet på godt ondt
  • Fordi lydbøger er sjovere og mere moderne
  • Der er ingen associationer til noget der er svært eller kedeligt
  • Det har en positiv effekt på ordblinde
  • Der er deltagelsesmuligheder
  • Det øger motivationen 
  • Lytteaktiviteter har stort læringspotentiale

Udfordringer ved lydbøger

  • En undersøgelse fra "Reading Between Media" viser, at det kan være vanskeligt for elever at koncentrere sig om det, de hører.
  • Det kan være krævende for elever, der kommer fra sprogligt svage hjem – herunder tosprogede elever.
  • Lyttelæse kræver træning og tilvænning.

Få hjælp til at komme i gang

Der er hjælp at hente her: LydAkademiet. På LydAkademiet kan man finde film, der kan hjælpe eleverne til at blive gode og bevidste lyttere, når de skal lytte til lydbøger eller podcast. Det er gratis for alle, da det er en del af forskningsprojektet ”Reading Between Media”  - man skal bare logge ind med unilogin.

 

Nabosprog i danskundervisningen

Bøger fra Nabosprogskasser i mitCFU

Mangler du ideer til, hvordan du får arbejdet med nabosprogsundervisningen, så er hjælpen nær. Vi har lavet kasser med bøger på norsk og svensk til både indskoling, mellemtrin og udskoling.

Til hver fase er der lavet en vejledning med ideer til undervisningen, samt links til film og tv-udsendelser, som kan bruges til høre og arbejde med sproget.

Læs mere om kasserne på disse links

Nabosprog indskoling  |  Nabosprog mellemtrin  |  Nabosprog udskoling

 

Køn, seksualitet og ligestilling

Lego Everyone is Awesome

Det er tre ord som fylder meget i de unges bevidsthed og vi har derfor, i samarbejde med vores sundhedskonsulent, lavet kasser med bøger, materialer og inspiration til at tage temaet op i danskundervisningen.

Vi har lavet kasserne med forskelligt fokus, til forskellige klassetrin.
Køn og stereotyper passer til 1. – 4, klasse
Køn og seksualitet passer til 5. – 7. klasse
Køn og ligestilling passer til 8. – 9. klasse.

Alle kasser indeholder selvfølgelig vejledninger med masser af ideer til hvordan de kan bruges i undervisningen.

 

Undersøgende litteraturundervisning

De Fantastiske 3 - se den på mitCFU

Her er fire bud på, hvordan I kan arbejde med en undersøgende tilgang til litteraturundervisning indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen.

De er udarbejdet som små forløb med overskrifterne ”Vitello” og ”At flytte til et nyt sted” til indskolingen og ”Mig og far” til mellemtrinnet og udskolingen.

Forløbene
Find forløbene på de enkelte poster i mitCFU under "Vejledninger til materialet", eller klik på de direkte link herunder:

  • E-bog: Vitello vil have en far - Indskoling  ( e-bog  |  forløb )
  • Film: Vitello skal have en papfar - Indskoling  ( film  |  forløb )
  • Film: De Fantastiske 3 - Mellemtrin  ( film  |  forløb
  • E-bog, billednovelle: Hader, hader ikke - Udskoling  ( e-bog  |  forløb )

 

Find bøger drengene gider læse

Her får du et godt tip til hvordan du finder litteratur, der ”taler” til drengene, og som kan være med til at motivere dem mere til deltagelse i læsningen og arbejdet med fællesværker på klassen.

Arne Svingen
Arne Svingen (født 10. juli 1967 i Oslo)

Den norske forfatter Arne Svingen har sammen med en række 10. klasses drenge lavet 10 bud til, hvad der vil få drenge til at læse mere. Vi kan forestille os, at de også er gældende for danske drenge.

Det kan være svært at leve op til alle budene, men hvis du kan opfylde 3 – 4 af dem, har du helt sikkert større chance for at få drengene med.

Det kræver en smule research på de bøger du vælger til værklæsningen, men med flere af punkterne, er det let at se om de enkelte bud er opfyldt.

02

Kurser og arrangementer

Faglige CFU-dage

Vi tilbyder faglige CFU-dage, så du kan opleve en hel dag fyldt med ny viden og konkrete undervisningsideer, du kan få med hjem til din klasse.

Danskfagets dag 2024-2025

Danskfagets dag

Målgruppe: Dansklærere fra 0. – 10. kl.

Sted: Campus
Dato: 
Tilmeldingsfrist: 

[ Se beskrivelse og tilmeld dig ]

 

Prøvekurser og gratis kurser

Klar til FP9 og FP10 prøverne

Et kursus for dig der skal have elever op til afgangsprøven og gerne vil være sikker på, der er styr på det hele. Vi vil, på dette kursus, gennemgå prøvevejledningen for afgangsprøven i dansk.

Haderslev 05-03-2025 | Esbjerg 06-03-2025
Pris: 600,-

[ Se kursusbeskrivelse og tilmeld dig ]

Gratis oplæg til din skole

Gode og gratis tilbud til din skole - oplæg, som du fx kan bestille til dit næste møde i dit fagudvalg. Vi vil nemlig gerne møde dig og dine kolleger og byde ind med inspiration, så du får mulighed for at variere din undervisning med forskellige læremidler.

Undersøgende og eksperimenterende litteraturundervisning

Du vil med dette oplæg blive inspireret til, hvordan I kan arbejde med en undersøgende og eksperimenterende tilgang til litteraturen i dansk. Der vil være bud på konkrete ideer med udgangspunkt i værker fra udlånssamlingen. 

Pris: Gratis

[ Se beskrivelse og bestil ]

Styrket indsats i skolen? 

Har I brug for særligt tilrettelagte forløb, skræddersyede temadage, pædagogiske arrangementer, udviklingsprojekter, målrettede kurser m.m. står vi klar som samarbejdspartner.

I tæt samarbejde med jer kan vi tilbyde kurser og forløb, som understøtter lige præcis jeres kompetence- og skoleudviklingsplaner. 

Kontakt mig og lad os få en snak om hvordan vi kan hjælpe.

Tina Kolding

Tina Kolding

CFU leder

Telefon: 7266 5935
E-mail: tkch@ucsyd.dk

Læs mere om hvordan vi hjælper med skoleudvikling på
https://ucsyd.dk/skole

03

Udvalgte læremidler du kan låne på CFU

Herunder finder du nogle særligt udvalgte læremidler fra Udlånssamlingen, som du kan låne på mitCFU ved at logge på med dit Unilogin.

Halloween på Galgebakken - Læsekasse til mellemtrin

4. til 6. klasse

Halloween på Galgebakken. Læsekasse til mellemtrinnet

Halloween på Galgebakken foregår på Halloweens aften i kvarteret omkring gaden Galgebakken. Her møder vi i bøgerne de 10 medlemmer af GB Rats. Hver bog har en af personerne som hovedperson. Bøgerne tilføjer alle noget til den fælles historie om GB Rats, men fra de enkelte medlemmers synsvinkel. Det er derfor muligt at snakke med selvom man ikke læser alle bøger i serien.
Helmut på flugt af Line Jensen

3. til 6. klasse

Helmut på flugt

Tyskland er ved at tabe 2. verdenskrig, og Helmut må sammen med sin familie flygte til Danmark, hvor de skal bo i Oksbøllejren. Men hvornår kan de komme hjem? Helmut på flugt er en tankevækkende billedbog omkring flygtninge, der håb, deres tanker, oplevelser med lejrliv og om menneskerettigheder der tit er under pres.
Med døden til følge af Lars Daneskov

6. til 8. klasse

Med døden til følge

Gribende og uhyggelig roman om Liva, hvis storebror døde i en ulykke for tre år siden. Men nogle gange er det som om, hun kan mærke ham i nærheden alligevel. For dem, der kan lide uhyggelige bøger, og dem der mangler en virkelig god bog om sorg. Det er en velkomponeret gyser, men det er også en fortælling om at miste og om den efterfølgende sorg - den slags sorg - der kan ødelægge en hel familie.
Happy Happy af Mette Vedsø

6. til 8. klasse

Happy Happy

13-årige Ubbe drømmer om at blive rig som Lars Larsen og da han ved et tilfælde får job i den lokale golfklub tror han lykken er gjort - hans far må bare ikke vide noget. Happy Happy er en sprudlende roman om den 13-årige mønsterbryder Ubbe. Mette Vedsø skriver varmt og humoristisk om klasseforskelle, om at turde stå ved sig selv og sige fra - også selvom man risikerer at såre den, man holder allermest af.
Ulvekongen af Søren Jessen

6. til 10. klasse

Ulvekongen

Bogen handler om teenageren Max der holder vreden inde derhjemme. Men ikke kan styre sit temperament når han er sammen med sin flok. Den bedste måde at få afløb for det er ved at drage hærgende rundt i villakvarteret sammen med hans egen lille bande. Han tænker på det som Ulvekoblet. Han er lederen. Max er Ulvekongen. Samspillet mellem Sørens Jessens ord og illustrationer gør den grafiske roman til en intens og gribende historie, som de ældste elever vil kunne få en stor læseoplevelse ud af.
Au pair af Kim Fupz Aakeson

9. til 10. klasse

Au pair

Irene fra Ribe har med det yderste af neglene fået skrabet en studenterhue til sig og står nu for at skulle sluses ind i sin mors (lidt for) trygge frisørsalon. Opfordret af en veninde søger hun et au pair-job i Hellerup, og selv om hun ikke har erfaring med at lave vegetarisk og økologisk mad - faktisk ikke noget mad overhovedet - siger hun ja for at få luft, luksus og eventyr under vingerne.
Det år sjæle slår smut af Jesper Wung-Sung

9. til 10. klasse

Det år sjæle slår smut

Jonathan, drengen med den lovende fodboldkarriere, humper på krykker ind til et år på efterskole, som vil forandre ham for altid. Jesper Wung-Sungs nyeste ungdomsroman foregår på fiktive Ruvinge Efterskole, men er ikke (kun) en efterskoleroman.
Byttedyr af Lise Villadsen

9. til 10. klasse

Byttedyr

I Byttedyr rejser vi med Wilma til Florida, hvor hun skal være udvekslingsstuderende i et år. Fra første side hviler en dyster og foruroligende stemning over bogen. Byttedyr er en krimi, som vil appellere til både pige- og drengelæsere. Krimien som genre er blandt andet kendetegnet ved at lege med oplysningerne: Hvem ved hvad hvornår? Det er også tilfældet i denne roman.
Skoven af Sarah Engell

8. til 10. klasse

Skoven

Det er sidste skoledag, og sammen med klassekammeraterne er Ask taget i Dyrehaven for at varme op til aftenens fest. Emma, som Ask er vild med, går ind i skoven for at tisse, men vender ikke tilbage. I vanlig stil har Sarah Engell et fornemt blik for de gode ungdomsportrætter og formår at skabe en fortættet stemning og opadgående spændingskurve, der holder læseren fanget til allersidste side.
04

Læremidler til din undervisning

Få overblik over de læremidler vi har til din danskundervisning i udlånssamlingen. Vi har opdelt læremidlerne i følgende områder:

Listerne åbner i mitCFU, hvor du kan læse mere om materialet og låne det til din undervisning.

Informationssamlingen og materialefremvisninger

I vores informationssamling har vi mange forskellige undervisningsmaterialer til din undervisning i dansk.

Her er et link til en huskeliste med en stor del af undervisningsmaterialerne samlet, til inspiration til din årsplan i dansk. Husk at I kan reservere materialerne og få den sendt ud på skolen til gennemsyn.

Du kan også aftale en materialefremvisning med en danskkonsulent, som kan fortælle mere om materialerne. Hvis du samler dit fagteam i dansk, kommer vi gerne ud på din skole, og fortæller om materialerne, uden beregning.

 

05

CFU konsulenten

Martin Bach Poulsen

Martin Bach Poulsen

Pædagogisk konsulent

 

06

Kontakt CFU

CFU's åbningstider

Alle skoledage:

  • Mandag - Torsdag: 8:00-16:00
  • Fredag: 8:00-13:00

Besøg os i informationssamlingen, hvor vi har et eksemplar af næsten alle de boglige læremidler, du kan købe fra forlagene. Hvis du vil, kan du låne et eksemplar med hjem. Du kan også se et eksemplar af mange af de læremider, du kan låne i klassesæt.

Informationssamlingen er åben alle skoledage og du er meget velkommen til at besøge os i vores åbningstid.

Du finder os i både Esbjerg og Haderslev på følgende adresser:

  • Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø
  • Lembckesvej 7, 6100 Haderslev

 

Udlånssamlingen

Langagervej 5B, Jels
6630 Rødding

Få hjælp til dit lån

Lån læremidler til din undervisning i mitCFU og få dem bragt ud til dig på skolen. I vores udlånssamling har vi mange forskellige typer læremider, som spænder over fysiske læremidler i klassesæt til e-bøger og tv-udsendelser fra CFU Film & TV.

Vi hjælper dig med alt omkring dit lån af læremidler på CFU: Har du ikke fået leveret, det du har bestilt, eller har du brug for hjælp til at forlænge et lån, så kontakt os. Vi kan også hjælpe, hvis du ønsker at tegne abonnement på CFU Film& TV, hvis du har problemer med dit lån af e-bøger eller streaming af tv-udsendelser.

07

Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig CFUs nyhedsbrev, hvor du kan markere interesseområdet dansk, så får du en nyhedsmail en gang i mellem.