Bliv jordemoder
Et rullebord med mad og flag køres ind på stue 4. I det fjerne høres babygråd. En far klipper stolt en navlesnor. En babys hjertelyd dykker pludselig. En jordemoder smiler stort til to nybagte forældre, fødslen er gået godt. Stemningen på fødegangen er intens og går i bølgegang mellem stilhed og storm. Ikke to fødsler er ens, men jordemoderen har styr på sit håndværk og arbejder med ro og handlekraft for at sikre, at alt forløber, som det skal.
På jordemoderuddannelsen på UC SYD arbejder vi med graviditet, fødsel og barsel, hvor du kommer til at spille en central rolle i perioden, når en ny familie bliver til. Jordemoderuddannelsen er for dig, der har modet og lysten til at tage ansvar og hjælpe familier i både deres lykkeligste og sværeste stunder.
Du bliver jordemoder helt ind i sjælen
På jordemoderuddannelsen på UC SYD lærer du alt om graviditet, fødsel og barsel. Dine undervisere er selv praktikere og ved, hvad de taler om. Det, du lærer på skolebænken, prøver du af i praksis. Faktisk er 50 procent af jordemoderstudiet klinisk uddannelse (praktik), som primært foregår på sygehuse. Allerede inden det første år på studiet er gået, tager du imod dine første børn.
Du kan forvente at udvikle dig betydeligt over de tre et halvt år, som studiet varer - både personligt og fagligt. På UC SYD bliver du jordemoder i hver en celle i din krop. Du udvikler din selvstændighed, din handlekraft, dine empatiske evner og din viden, så du på din første dag som uddannet jordemoder kan tage ansvaret for dine egne gravide i konsultationen, de fødende på fødestuen og de nybagte forældre.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Studiestart
Der er studiestart på jordemoderuddannelsen i uge 36 og uge 6.
Det er vores studieadministrative system, der automatisk fordeler ansøgere ud på studiestart i september og studiestart i februar.
Optag
Jordemoderuddannelsen optager 35 procent i kvote 1 og 65 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Det tager tre et halvt år at blive jordemoder. Halvdelen af uddannelsen er teoretisk og foregår på campus i Esbjerg som forelæsninger, dialogbaseret undervisning, gruppearbejde og selvstudie. Vi afholder også workshops, hvor du øver dig i at tage imod børn på specielle ”fødedukker”, i at sy og i at genoplive et nyfødt barn.
Det første år lærer du om kroppen, graviditetsforløbet og selve fødslen, når alt går, som det skal. Du tager også imod dine første børn. Under resten af uddannelsen lærer du om de komplikationer, der kan opstå. Undervejs i uddannelsen lærer du bl.a. også om kommunikation, psykologi, lovgivning, tværprofessionelt samarbejde mm., så du professionelt kan møde og yde omsorg for gravide, fødende og nye familier.
Halvdelen af din uddannelse er praktik
Halvdelen af uddannelsen er klinisk uddannelse (praktik), hvor du arbejder sammen med en jordemoder for at omsætte teori til praksis. Uddannelsen er opbygget, så du løbende veksler mellem teori og praksis. Du får hurtigt ansvar på dit praktiksted og bliver en del af teamet. Du bliver udfordret, men du er altid tilknyttet en jordemoder, så du aldrig står alene. I løbet af dine praktikperioder kommer du både forbi en fertilitetsklinik, gynækologisk afdeling, jordemoderkonsultation, neonatal afdeling, fødegang, svangre- og barselsafdeling.
Uddannelsen er skruet sammen, så du trin for trin bliver ført ind i jordemoderfaget og tilegner dig de praktiske færdigheder, så du, på din første dag som nyuddannet, selvstændigt kan foretage graviditetsundersøgelser, varetage en fødsel samt yde omsorg for nyfødte og deres familier.
Du får tildelt din praktikplads inden studiestart, og det er en forudsætning for optagelse, at du er villig til at afvikle din kliniske uddannelse på et hvilket som helst af de tilknyttede kliniske uddannelsessteder i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Odense/Svendborg. Som studerende tilbringer du halvdelen af uddannelsen på campus i Esbjerg og den anden halvdel i praktik. Praktikstedet er som udgangspunkt det samme alle tre gange. Kun 5 ud af et hold på 32 afvikler deres samlede uddannelse i Esbjerg. I praktikperioderne vil du af og til få tilkaldevagter fra hjemmet, og derfor er det vigtigt, at du arrangerer dig, så du kan nå frem til klinikstedet indenfor max en time. Det kan enten være ved at bo tæt på praktikstedet eller f.eks. ved at låne en gæsteseng hos en studiekammerat i tilkaldevagterne.
Du bliver tilknyttet en tutor med samme kliniske uddannelsessted, som kan give dig gode råd. Læs mere om de kliniske uddannelsessteder og pladsfordelingen øverst på siden her.
Mød en anden fødselskultur i udlandet
Du har mulighed for at komme i praktik i udlandet på fjerde og syvende semester. På fjerde semester kan du tage til England, Sverige, Norge, Grønland eller Færøerne i fem, seks eller ni uger, og på syvende semester kan du tage tre-fire ugers praktik hos en af vores samarbejdspartnere i Grønland, Norge, Sverige, Færøerne, England, Uganda, Tanzania eller et helt andet sted, som du selv vælger.
Vores studerende har blandt andet været i Norge, Vietnam, Grønland, England, Canada og Sri Lanka. Læs bl.a. om Annemette, Lise og Julies udlandsophold, hvor de oplevede en helt anden fødselskultur, fordi på Sri Lanka føder man (næsten) selv.
Studieliv
Uddannelsen er en del af Campus Esbjerg, hvor der foruden os er 13 andre uddannelser. Vi er en lille uddannelse med et tæt sammenhold i vores eget hjørne af campus. Du er ikke i tvivl, når du er landet hos jordemødrene. Vi har anatomiplakater på væggene, underliv i vindueskarmen, brikse og fødedukker. Og så har vi et glasskab i gangen, hvor hver dimitterende årgang donerer en lille frø til vores maskot, storken.
Vi passer på hinanden
Jordemoderlivet er uforudsigeligt, og vi har ansvaret for liv. Derfor er vi gode til at støtte hinanden både i praktikken og på studiet. Vi har alle sammen været igennem det samme, så det er rart at snakke med hinanden, hvis man f.eks. har været med til en kompliceret fødsel. På uddannelsen er de ansatte gode til at opfange, hvis nogen ikke trives eller har brug for en snak.
Introuge, dimission og din egen tutor
I introugen bruger vi god tid på at lære hinanden at kende. Vi spiser morgenmad sammen den første dag og får en introduktion til jordemoderfaget. Der plejer at gå en halv time, så kan man ikke få ørenlyd mere, fordi snakken går. I løbet af ugen introducerer vi til studielivet, til fagene, til Esbjerg, og vi opbygger sociale netværk og finder fælles interesser. Flere af os kommer langvejs fra og vil rigtig gerne lære andre at kende. De jordemoderstuderendes råd laver et RUS-arrangement med sjove aktiviteter, fællesspisning og fællesskab.
Allerede inden studiestart får du en velkomst-sms fra din tutor, som er en studerende på tredje semester fra samme praktiksted som dig. Hun har skrevet et velkomstbrev til dig den første dag på uddannelsen, og I mødes inden længe til et tutormøde. Når tutorerne dimitterer, laver din årgang et underholdende indslag til deres dimissionsfest.
KREA-klub, fællesfrokost og kagekonkurrence
Sammenholdet på uddannelsen er enestående. Vi er i praktik halvdelen af tiden, så vi ser ikke hinanden i perioder, men så snart vi er tilbage på studiet, samler vi op lige der, hvor vi slap. På den måde bevarer vi sammenholdet.
Nogle mødes i uformelle madklubber og holder fester sammen. Hver mandag er der strikke- og hækleklub for de kreative. Vi tager vores nørklerier med, drikker te, spiser slik og hyggesnakker med hinanden. Vi spiser også fællesfrokost på tværs af årgange med dem, som vi deler praktiksted med. På den måde lærer vi hinanden godt at kende, inden vi skal arbejde sammen i praktikken. Hvert forår og efterår afholder vi den store bagedyst, hvor vi slipper kreativiteten løs. I 2017 vandt en flot ’moderkage’-kage.
Du kan se mere fra kagekonkurrencen, de underholdende dimissionsshows fra tidligere årgange og meget mere på jordemoderuddannelsens Facebookside eller jordemoderuddannelsen på Instagram
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
De fleste nyuddannede jordemødre arbejder på sygehusenes føde- svangre- og barselsafsnit kombineret med, at de har en konsultation for gravide uden for sygehuset. Som jordemoder på sygehuset vejleder du også gravide og deres partnere over telefonen, underviser i fødselsforberedelse, vejleder om amning, føre journalføring, udfører børneundersøgelser, snakker om fødselsforløbet, overleverer til dine kollegaer, tømmer fødestuer og samarbejder med læger og sygeplejersker. Arbejdet foregår i skiftehold. Du arbejder dag-, aften- og nattevagter i både hverdage og weekender. Det betyder, at du ikke altid har fri til fødselsdage og familiefester. Til gengæld har du hverdagsfridage, hvor andre går på arbejde.
En anden del af jordemoderjobbet på sygehuset er at varetage konsultationer en eller flere dage om ugen. Konsultationerne kan være i samme by som sygehuset eller i en anden by. Her har du dine egne gravide, som du følger hele vejen gennem graviditeten. Du foretager graviditetsundersøgelser og sikrer, at mor og foster har det godt, og at alt forløber, som det skal. Ofte er far med, og han skal også inddrages.
I dag er det ofte jordemødre, der scanner gravide på sygehusene. Det er en efteruddannelse og er ikke en del af uddannelsen til jordemoder. Uddannelsen tages sideløbende med, at du er ansat i afdelingen på sygehuset.
På nogle sygehuse er der nu ansat jordemødre på neonatalafdelingen, som er afdelingen for syge og for for tidligt nyfødte børn.
Nogle jordemødre arbejder som selvstændige og tilbyder f.eks. akupunktur, gravidmassage, fødselsforberedende kurser, scanninger og gravidkonsultationer.
Læs også: Fra jordemoder til fuldmægtig: Med en kandidat fik Sandra endnu flere jobmuligheder
- På jordemoderstudiet kommer du tidligt ud i praktik og prøver kræfter med arbejdslivet, og det er vildt fedt. Det gjorde så også, at jeg fik en nysgerrighed på at vide mere, og den nysgerrighed spøgte stadig i mit baghoved, da jeg var på barsel. Jeg fik lyst til at bygge nogle flere kompetencer på min uddannelse og finde ud af, hvordan jeg kunne arbejde med sundhed på en anden måde, fortæller Sandra.
Få Sandras råd til dig, der overvejer at læse en kandidat her.
Økonomi
De største udgifter under jordemoderuddannelsen er:
- bøger, som beløber sig til cirka 15-20.000 i løbet af hele uddannelsen.
- bolig- og transport (beløbet afhænger af, hvor du skal i praktik).
Du skal selv sørge for bolig, når du er i praktik, og du betaler selv for dine bolig- og transportudgifter. Du er i praktik af flere omgange og samlet set halvdelen af din uddannelse. Det er enten i Esbjerg, Aabenraa, Kolding, Odense eller Svendborg, og du er tilknyttet det samme kliniske uddannelsessted hele uddannelsen igennem. Du kan derfor komme til at tilbringe halvdelen af din uddannelse på campus i Esbjerg og den anden halvdel i klinik i f.eks. Odense. Du vil inden studiestart få en tutor med samme kliniske uddannelsessted som dig, derfor kan hun give dig gode råd.
Vores studerende anbefaler, at du sparer op inden uddannelsen, hvis du har mulighed for det. Det kan være svært at få tid til studiejob, når du er i en anden by halvdelen af tiden og har skiftende arbejdstider.
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU og transport, så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?