Bliv pædagog
Pædagoger spiller en stor rolle i alle aspekter af vores liv. I daginstitutionen er det pædagogen, der lærer os at lyne jakken, danne venskaber og vente til det bliver vores tur. I skolen sikrer pædagogen, i tæt samarbejde med læreren, at børnene trives, udvikles og får en varieret dag fyldt med sjove aktiviteter, der understøtter alt det, eleverne skal lære.
Og for de mennesker, der er fysisk, psykisk eller social udfordret i livet, er pædagogen den uundværlige støtte i hverdagen. Den man kan betro sig til, som flytter grænser og har kompetencerne til at skabe de bedst mulige rammer for et godt liv.
At arbejde som pædagog kræver engagement, indlevelse og stor faglighed. UC SYDs pædagoguddannelse er for dig, der i dit arbejdsliv drømmer om at skabe en spændende, udfordrende og tryg hverdag for børn, unge og voksne.
En mangfoldig uddannelse
På holdet møder du tidligere håndværkere, SOSU-assistenter, pædagogiske assistenter, nogen der har flere års erfaring med pædagogisk arbejde og nogen, der ingen har. Det giver en god dynamik på holdet, og forskellighederne er holdets styrke. Alderen på dine holdkammerater spænder fra 20-50 år, og på holdet er der rum til at diskutere, være nysgerrig og blive klogere på både dig selv og dine medstuderende undervejs.
Vi har et klart mål med din uddannelse: Du skal blive en faglig dygtig pædagog, der kan løse nogle af de vigtigste opgaver i vores samfund, hvad enten det er inden for dagtilbudspædagogikken, skole- og fritidspædagogikken eller social- og specialområdet. Du skal være klar på at yde en indsats igennem hele din studietid. Du skal bidrage til en god arbejdskultur i din studiegruppe, samarbejde med andre uddannelser i huset, deltage aktivt i undervisningen og arbejde med dig selv undervejs både mentalt, fysisk, musisk og kreativt.
Som færdiguddannet skal ud og bruge dig selv, være en rollemodel og gøre en forskel for mennesker i forskellige livssituationer med hver deres forudsætning. Alt hvad du kommer til at lave på studiet og i dit arbejdsliv er solidt funderet i både praktisk erfaring og teoretisk viden. På pædagoguddannelsen ved UC SYD kræver vi noget af dig, så du kan gå ud og være noget for andre.
Du kan også vælge online studie eller merituddannelse
Udover at du kan læse pædagoguddannelsen som helt almindeligt dagsstudie, så kan du også læse til pædagog som delvist online studie eller som merituddannelse. Begge uddannelser giver dig større fleksibilitet i hverdagen. Merituddannelsen kræver dog, at du allerede har pædagogisk erhvervserfaring.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Ansøg til pædagoguddannelsen
Drømmer du om at blive pædagog? Så søg ind på uddannelsen her.
Ansøg til netuddannelsen til pædagog
Ønsker du at læse til pædagog på netuddannelsen? Så søg optagelse her.
Studiestart
Uddannelsen har studiestart i september og i februar.
Det er vores studieadministrative system, der automatisk fordeler ansøgere ud på studiestart i september og studiestart i februar.
Pædagog i Esbjerg og opretter ikke hold til vinterstart 2025.
Online pædagog i Aabenraa opretter ikke hold til vinterstart 2025.
OBS:
OBS: Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold til vinterstart 2026 i tilfælde af for få ansøgere, gældende for Esbjerg, Aabenraa og Tønder
Optag
Pædagoguddannelsen optager 50 procent i kvote 1 og 50 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Vælg den pædagoguddannelse, der passer dig bedst
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Pædagoguddannelsen er et fuldtidsstudie, som tager tre et halvt år. Hos UC SYD har du mulighed for at læse til pædagog på mere fleksible måder. Forløb, der er skræddersyet til dig, der måske har en familie, du gerne vil bruge tid sammen med eller et job, som du gerne vil beholde under studiet.
Hos os kan du læse til pædagog på følgende måder på vores campusser i Esbjerg, Kolding, Tønder eller Aabenraa.
- Dagstudiet (3,5 år) Esbjerg, Kolding, Tønder og Aabenraa.
- Delvist netbaseret undervisning: 3,5 år ordinær uddannelse med 20 seminardage om året med undervisning på Campus Aabenraa.
- Meritpædagog, delvist netbaseret undervisning: 3 år med 20 seminardage om året med undervisning på Campus Aabenraa eller 4 år med 15 seminardage om året med undervisning på Campus Aabenraa.
Dagstudiet (3,5 år): Esbjerg, Kolding, Tønder og Aabenraa
Det første år på uddannelsen består af en fællesdel, hvor du bliver undervist i grundlæggende pædagogiske arbejde. Her ligger den første praktikperiode på syv uger. Pædagoguddannelsen er et fuldtidsstudie med ca. 12 skemalagte timer om ugen, hvor du skal være på campus. Ved studiestart bliver du en del af en studiegruppe på 3-5 personer, som vi sammensætter. I vælger selv indbyrdes i gruppen, hvordan, hvornår og hvor I arbejder bedst. Resten af studietiden vælger I selv studiegrupper.
Du kommer typisk på hold med 30 andre studerende. Undervisningen er en blanding af holdundervisning, foredrag med fagfolk udefra, indsamling af empiri, opgaveskrivning, praktik og gruppearbejde. Særligt arbejdet i studiegrupperne fylder meget på pædagoguddannelsen. Mange af opgaverne afleverer I sammen, og de fleste prøver er gruppeeksamener.
Som færdiguddannet pædagog kommer du til at arbejde tæt sammen med bl.a. kollegaer, beboere, forældre, pårørende og andre faggrupper. Det samarbejde klæder vi dig godt på til under hele din studietid. På uddannelsen kommer du også til at samarbejde med studerende fra bl.a. socialrådgiver- og læreruddannelsen i tværprofessionelle forløb, fordi det er faggrupper, du kan komme til at arbejde tæt sammen med i jobbet som pædagog.
Praktik
Der er fire praktikperioder i alt.
- Den første varer syv uger, her arbejder du 30 timer om ugen og får SU.
- De to næste praktikperioder varer et halvt år hver, her arbejder du i gennemsnit 32,5 timer om ugen og får løn.
- Den fjerde praktik ligger i forbindelse med din bacheloropgave, hvor du bl.a. indsamler empiri til opgaven. Her er du i praktik i 96 timer og får SU.
I de tre første praktikker finder vi din praktikplads for dig. Du kan ønske, hvor du gerne vil hen, og vi gør alt, hvad vi kan, for at opfylde dit ønske.
Specialisering
På uddannelsen bliver du tildelt en specialisering, og du kan ønske mellem tre forskellige:
- Dagtilbudspædagogik (0-5 år)
- Skole- og fritidspædagogik (6-18 år)
- Social- og specialpædagogik
Pædagoguddannelsen er en generalistuddannelse. Så selvom du specialiserer dig inden for et af områderne, kan du som færdiguddannet pædagog søge arbejde inden for alle områder af faget uanset specialisering.
Studieliv
Hos os kan du læse pædagoguddannelsen i enten Esbjerg, Aabenraa, Kolding eller Tønder. Hver campus og studieby er forskellig, så du kan finde lige det miljø og det sted, der passer bedst til dig.
Her kan du følge livet på UC SYDs pædagoguddannelser.
Profilen Paedagogisyd har glimt fra hverdagen på studiet, konkurrencer, begivenheder og sjove indslag fra alle de byer hvor vi uddanner pædagoger.
Følg os og se hvordan dine næste 3.5 år kan se ud!
Studielivet i Esbjerg
Når du starter på studiet, bliver du tilknyttet en studietovholder, som typisk er en af dine undervisere. Studietovholderen er et kendt ansigt og er der for at hjælpe dig godt i gang på studiet. Døren til kontoret er altid åben, og du kan spørge om stort og småt.
På campus Esbjerg er der er rig mulighed for at få rørt kroppen mellem undervisningstimerne, vi har bl.a. en svømmehal, boldhal og et fitness-rum.
Ved studiestart inviterer tutorerne til introfest, så du kan lære dine nye studiekammerater bedre at kende.
Derudover arrangerer mange hold selv sommerfester, julefrokoster og hytteture for at ryste flokken godt sammen. Hver fredag ml. kl. 12.00-21.30 serveres der kolde øl og sodavand i fredagsbaren , hvor alle studerende på campus kan mødes i hyggelige omgivelser. Fredagsbaren arrangerer også temafester, julefrokoster, skolefester og meget andet.
På pædagoguddannelsen er der tradition for, at de igangværende studerende arrangerer dimissionsfejring for de dimitterende studerende. I en hel uge står der udelukkende ’forberedelse af festlighederne’ på skemaet, hvor der syes kostumer, øves sang, dans, skuespil og andet gøgl. På dimissionsdagen emmer hele campus af liv og glade dage, og hvert år bliver de nyudklækkede pædagoger sendt afsted med et brag af et show.
Læs mere om campus og byen Esbjerg
Studielivet i Aabenraa
Når du starter på studiet, bliver du tilknyttet en studietovholder, som typisk er en af dine undervisere.
Studietovholderen er et kendt ansigt og er der for at hjælpe dig godt i gang på studiet. Døren til kontoret er altid åben, og du kan spørge om stort og småt.
Den første fredag i måneden er der fredagssamling for alle studerende og undervisere på studietrappen. Her er der praktiske info, sjove indslag, sang og meddelelser fra studerende.
Læs mere om campus og byen Aabenraa
Studielivet i Kolding
Stemningen i huset er præget af et stærkt fagligt fællesskab, og der er højt til loftet. Hver fredag mødes vi til Fredagssamling om formiddagen. Her får man fælles info, synger en sang, og de studerende bidrager med egne indslag. Nogen vil måske vise en video, de har lavet, andre lærer os en ny dans, eller vi får besøg af gæster. Det er særligt her, du kommer til at mærke det fællesskab, du er en del af.
Læs mere om campus og byen Kolding
Studielivet i Tønder
Uddannelsen til pædagog i Tønder er den mindste hos UC SYD, du får derfor en helt anden nærhed til underviserne, end du ellers ville opleve på de større studiesteder.
Samtidig vil du helt sikkert kunne bibeholde det nære netværk og familieliv, du måske allerede er en del af også gennem praktikperioderne, da praktikstederne til filial Tønder er placeret i Tønder kommune.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
Som færdiguddannet pædagog har du mange spændende jobmuligheder inden for det pædagogiske felt - både i offentlige institutioner og private virksomheder. Du er klædt på til at udvikle børn, unge og voksne og skabe en tryg og meningsfuld hverdag for dem.
Du kan f.eks. få job i vuggestuer, børnehaver, dagtilbud, integrerede institutioner og naturbørnehaver.
Du kan også bruge dine evner i f.eks. folkeskolen, på privatskoler, efterskoler, i klubber eller fritidsordninger.
Nogle af vores færdiguddannede pædagoger bliver ansat på væresteder, behandlingshjem, flygtningecentre, botilbud for fysisk og psykisk handicappede, i psykiatrien eller i fængsler. Nogle arbejder med demente.
Du kan også få arbejde på gymnasier eller blive ansat som konsulent eller projektteamleder i f.eks. institutioner eller kommuner.
Økonomi
Udgifter til studiestart
Vi gør, hvad vi kan, for at minimere dine udgifter til bøger igennem studietiden. F.eks. scanner vi relevant litteratur ind, som du kan hente direkte ned, så du slipper for at købe nogle af bøgerne. Igennem hele din uddannelse skal du regne med følgende omkostninger. Beløbene er kun vejledende:
- Bøger ca. 4.- 5.000 kr. (fordelt over 3,5 år)
- Transport: Udgiftens størrelse afhænger af, hvor langt du bor fra campus.
- Praktik: Her skal du påregne ekstra udgift til transport
Vejledning om SU
Har du spørgsmål vedrørende SU og transport, så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Online eller merit
Læs til pædagog online
Du kan vælge at læse til pædagog på nettet, hvis du har behov for ekstra fleksibilitet i hverdagen.
Indholdet på netuddannelsen er det samme som på den ordinære pædagoguddannelse - kun formen er anderledes, fordi du ikke skal møde på campus hver dag, men i stedet modtager undervisning på udvalgte seminardage på vores campus i Aabenraa.
Læs mere om den delvist netbaserede pædagoguddannelse.
Læs til pædagog på merituddannelsen
Pædagoguddannelsen som merituddannelse er for dig, der allerede har erfaring inden for det pædagogiske felt.
Med merituddannelsen kan du opbygge endnu flere faglige kompetencer. Merituddannelsen er i høj grad et fleksibelt studie, hvilket gør det lettere for dig at kombinere studielivet med dit arbejds- og familieliv.
Uddannelsen holder til på vores campus i Aabenraa, og er et deltidsstudie under Åben uddannelse.
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?