Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Genforeningen 1920

Tema: Genforeningen 1920

Her kan du finde inspiration til at arbejde med Genforeningen 1920:

  • link til læringsressourcer
  • link til læremidler på CFU inkl. TV-udsendelser
  • link til emu'ens temaside
  • link til lokale aktiviteter mm.

CFU-Jomfru-Fanny

Måle fortælleteater

Til indskolingen: Jomfru Fanny - Genforeningsjubilæet 2020

Vil du arbejde med Genforeningen i indskolingen er her et spændende undervisningsforløb, som med dets skægge, skæve og underfundige vinkel, på bedste vis i øjenhøjde arbejder med Genforeningen og grænsedragninger og især "Nabo-Skab". Se de tilhørende Youtube film og find en helt anderledes og inspirerende tilgang til emnet. Undervisningsmaterialet er produceret for Vidensby Sønderborg - Sønderborg kommune.
Graenseforeningen

Grænseforeningen

Undervisningsforløb med særligt fokus på Genforeningen

Forløbene udarbejdet så historie, samfundsfag og tysk kan arbejde tværfagligt og det bidrager derved til perspektivering af emnerne og belysning af fagenes almen dannende sider.

Hvert forløb har en oversigt over fagenes faglige mål, kernestof og supplerende stof, der er tilstræbt tilgodeset. Sitet udvides løbende med særfaglige forløb i de 3 fag samt dansk.
CFU-DanskMindretal

Det danske mindretal i Sydslesvig

Undervisningssite om det danske mindretal

På sitet er der en række temaer man kan arbejde med:
- Grænsedragninger
- Genforeningen
- Det at være ung i et mindretal
- Identitet og mindretal
- Historiebrug
og meget mere.

Der er både kilder og opgaver til eleverne.
Rigsarkivet tidslinje

Rigsarkivet

Tidslinje: “Genforeningen 1920”

Som en del af den større planlagte markering af Genforeningsjubilæet i 2020 har Rigsarkivet lanceret en ny tidslinje: “Genforeningen 1920”. Her får folkeskole-, gymnasie- og HF-klasser gratis adgang til originale kilder, der fortæller om de begivenheder, der førte til, at Sønderjylland efter 56 år under tysk herredømme blev forenet med Danmark.
CFU-Sønderborg Slot 1920

Sønderborg Slot

Folkeafstemninger og Genforeningen 1918 - 1920

På Museum Sønderjylland - Sønderborg Slots hjemmeside finder man 6 forskellige temaer omkring folkeafstemninger og Genforeningen. Her finder man bl.a. også en lang række danske og tyske valgplakater
CFU-Historielab-1920

Historielab

Den Sønderjyske Historiekanon

Hvilke begivenheder i Sønderjyllands historie har størst betydning for vores liv i dag?

Arbejd med problemstillingen gennem Historielabs "Den Sønderjyske Historiekanon" og medfølgende lærervejledning.
CFU-EMU-1920

emu - danmarks læringsportal

100-året for genforeningen

På emu'en markeres Sønderjyllands genforening med Danmark med artikler, samt oversigt over forskellige markeringer ude i landet samt inspiration til undervisning.
CFU-KP-1920

CFU - KP

Kanonpunktet Genforeningen 1920 fra CFU KP

Liste over en lang række ideer og links fra CFU Københavns Professionshøjskole
CFU-webforside

CFU, UC SYD (mitCFU-huskeseddel)

Læremidler til undervisning omkring Genforeningen

En samlet liste over læremidler man kan anvende i forbindelse med Genforeningen. Alt efter fokus er der læremidler om 1864 og 1. Verdenskrig. Læremidlerne er både til mellemtrin og udskoling.
mitCFU-90011932

Nyt læremiddel i mitCFU

Genforeningen - tema i primært historie

Dette virtuelle materiale er lavet til dig, som i udskolingen ønsker at undervise i Genforeningen 1920, primært i faget historie og mere sekundært i samfundsfag.
Læremidlet er sammensat af både bøger og tv-udsendelser. Se den pædagogiske vejledning med en kommenteret liste over de enkelte læremidler som indgår.
mitCFU-47338689

Nyt læremiddel i mitCFU

Genforeningen 1920

Bogen giver et godt introducerende overblik for eleverne over selve Genforeningen og historien forud. Bogen kan desuden perspektivere Genforeningen i forhold til de hårde levevilkår, som var særligt fremtrædende for 100 år siden i Sønderjylland. Bogen er oplagt enten til introduktion eller til at man undervejs laver nedslag i den.
mitCFU-47227046

Nyt læremiddel i mitCFU

Grænselandet Sønderjylland

Læremiddel til mellemtrinnet om Sønderjyllands særlige historie og det særlige ved at være en grænseregion historisk set. Desuden omhandler bogen kort Genforeningen 1920, samt de deraf afledede mindretal.
Øster Lindet Genforeningssten

Grænseforeningen

Genforeningsten – find dit lokale mindesmærke

Her kan du nemt danne overblik over de mange Genforeningssten, som blev rejst efter Genforeningen. Det er en glimrende mulighed for at få bevægelse ind i historie, når man cykler eller spadserer ud til stenen. På mange sten er der også mulighed for at arbejde med kildearbejde og historiebrug.
TVSyd - Genforeningen

TV SYD

100 små film om Genforeningen

TVSYD har lavet denne hjemmeside, med 100 små oplysende film om forskellige tematikker i forbindelse med Genforeningen. Filmene varer ca. et minut. Lad evt. eleverne enkeltvis eller i gruppe få ejerskab over en film, som de præsenterer og argumenterer for hvorfor den er vigtig, dernæst kan de vise den og man kan perspektivere filmen.
Grænseland og identitet

Falihos

Grænseland og identitet

Falihos har i samarbejde med Sorry Sister Films i forbindelse med hundredeåret for grænsesætningen lavet et undervisningsforløb om Grænseland og identitet. Materialet henvender sig til både historie og samfundsfag og rummer 5 korte film og en lærervejledning.

Lasse Hollbaum Vinther

Pædagogisk konsulent - CFU