Bliv lyddesigner
Lyd spiller en kæmpe rolle for vores oplevelse af verden omkring os. Vi snakker sammen, spiller musik, sætter alarmen til at vække os om morgenen og holder ind til siden, når vi hører sirener i trafikken. Faktisk er høresansen den første af de fem sanser, vi udvikler, når vi ligger i vores mors mave, og når ørerne først er foldet ud, hører vi gennem et helt liv.
På uddannelsen i lyddesign udnytter vi høresansen til det yderste. Her lærer du at lave lyd til alt fra spillefilm, reklame- og dokumentationsfilm til computerspil, apps, radio, teater, elbiler og velfærdsteknologi. Uddannelsen i lyddesign er med andre ord for dig, der har gode ører, og som gerne vil udnytte dit musikalske talent til at skabe en professionel karriere inden for kommunikation med lyd.
Den mest intensive lyddesignuddannelse i Europa
UC SYDs uddannelse i lyddesign er Europas mest intensive uddannelse i at komponere og designe lyd på computer.
Derfor har vi, ud over danske studerende, mange internationale studerende, som er flyttet til Kolding for at blive lyddesignere hos os. Tyskland, Slovakiet, Tjekkiet, Iran, Portugal, Norge, Sverige, Island, Færøerne og Grønland er en håndfuld af de steder, vores internationale studerende kommer fra. Det er, sammen med vores mange dygtige undervisere og gæsteforelæsere, med til at give et fagligt højt niveau på uddannelsen.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrist
Kvote 2: 15. marts kl. 12
Du kan kun søge ind på uddannelsen via kvote 2.
Specifikke adgangskrav for lyddesigneruddannelsen
Vil du gerne læse til lyddesigner hos os, skal du søge om optagelse via kvote 2 på optagelse.dk.
For at kunne søge ind på uddannelsen, skal du have:
ENTEN Gymnasial eksamen ELLER en relevant erhvervsuddannelse ELLER musikalsk grundkursus (MGK).
Derudover skal dine engelskkundskaber være på det, der svarer til dansk gymnasialt C-niveau.
Du kan også søge ind, hvis du har kvalifikationer, der efter en individuel kompetencevurdering kan sidestilles med de fastsatte adgangskrav.
Hvis du søger ind på baggrund af en udenlandsk gymnasial eksamen, skal du have bestået studieprøven i dansk eller kunne dokumentere tilsvarende kundskaber i dansk.
Vi optager via optagelsesprøve
Du bliver optaget på baggrund af en optagelsesprøve bestående af to dele. I første del skal du indsende materiale i form af en skriftlig ansøgning og eksempler på produktioner. Denne del kalder vi for den udvidede ansøgning. Bedømmelsen heraf afgør, om du bliver indkaldt til anden del, hvor du bliver testet på din viden om lyd og musik samt dine samarbejds- og kommunikationsevner. Bliv klogere på, hvilke vurderingskriterier vi bedømmer ud fra her.
Når du har søgt om optagelse på optagelse.dk, vil du modtage en mail med instruktioner til at sende en udvidet ansøgning. Her skal du vedlægge dokumentation for de kvalifikationer, som du ønsker skal indgå i vurderingen af din ansøgning. Udover dit eksamensbevis kan det være kompetencer, som du har fået uden for det etablerede uddannelsessystem, eksempelvis:
- Musiker
- Komponist
- Musikproducer
- Producent/tekniker på radio
- Erfaring med organisatorisk arbejde
- Foreningsarbejde
- Frivilligt arbejde
- Højskoleophold
- Udviklingsprojekter
- Tillidshverv
Sådan søger du ind
Ansøgningsfrist: Søg via kvote 2 senest 15. marts kl. 12
Deadline for at søge ind på uddannelsen i lyddesign er hvert år den 15. marts kl. 12.
Du søger om optagelse via optagelse.dk. Her skal du søge under “videregående uddannelse”. Uddannelsen hedder her: Professionsbachelor i lyddesign KOT nr. 51510.
Du sender din elektroniske ansøgning med dit NemID. Har du ikke et NemID, kan du bestille et på nemid.nu.
Har du ikke et dansk CPR-nr., skal du stadig søge digitalt via optagelse.dk. Du skal blot ansøge uden login. Du kan læse mere om dette på siden.
På optagelse.dk skal du vedlægge eksamensbeviset for din adgangsgivende eksamen.
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Se vores showcase
Projekter, cases, studieliv og et indblik i undervisningen - vi har samlet det hele til dig i lyddesigneruddannelsens egen showcase.
Det tager 3,5 år at læse til lyddesigner. På uddannelsens syv semestre bliver du præsenteret for en række redskabs-, kommunikations- og ledelsesfag, der tilsammen giver dig et godt grundlag for en professionel karriere som lyddesigner. Undervejs på uddannelsen møder du ca. 40 eksterne undervisere, som alle arbejder i branchen, og du skal selv i praktik på 6. semester. På den måde har du løbende føling med det marked, som du selv senere skal ud i. Uddannelsen opbygger dine kompetencer i en logisk rækkefølge, og timerne veksler mellem teori og praksis, så du hele tiden selv har ‘hands on’ på det, du lærer.
Der undervises i moduler af seks eller 12 ugers varighed. Alle moduler afsluttes med en afprøvning.
Du kan læse mere om undervisningsmodulerne.
Internationale muligheder
På uddannelsen i lyddesign har du mulighed for at tage på udveksling til udlandet. Det kan du eks. gøre med Erasmus+ på dit fjerde eller femte semester. Du kan også tage 12-16 ugers praktik i udlandet på sjette semester.
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Studieliv
Uddannelsen i lyddesign er en del af UC SYD, campus Kolding, som har studerende fordelt på fireuddannelser. Os lydnørder på lyddesigneruddannelsen holder til i det, som vi kalder Sonic College. På campus er der masser af muligheder for musik- og sportsaktiviteter, idet vi råder over lydstudier, øvelokaler, en af de største atrium-multihøjtalerinstallationer i verden og en multisal. Her er med andre ord masser af liv og mange aktiviteter, hvor studerende mødes på tværs af årgange, fagmiljøer og interesser. Se også lyddesigneruddannelsens showcase.
Filmklub, Sonic Playground, pladevende-onsdage og sport
Der er et tæt og aktivt studiemiljø, hvor studerende mødes og ser film, spiller computerspil, underviser hinanden, spiller musik for hinanden og dyrker sport, bl.a. badminton, basket, fodbold og bordtennis.
DIY og Sonic Events
Vi holder også løbende DIY-kurser, hvor vi nørkler med hjemmelavede udstyr fra mikrofoner til specialdesignede MIDI-controllere over en weekend. Og så har vi selvfølgelig en årlig fest, hvor vi fyrer op i hele vores flotte uddannelseshus med koncerter, lounge, bar, interaktive lydinstallationer, lys og lir. Festerne kalder vi Sonic Events, og du kan se billeder fra dem på Flickr.
På uddannelsens showcase kan du læse alle de gode historier fra studielivet.
Du kan også følge Sonic College på Instagram her kan du se og høre glimt fra hverdagen på studiet og få et indblik i hvordan dine næste 3.5år kunne se ud.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
Spændende jobmuligheder
Som færdiguddannet lyddesigner har du mange spændende jobmuligheder inden for spil-, film- og mediebranchen, såvel som i offentlige og private virksomheder. Man kan besidde mange forskellige typer jobs, men typiske stillinger er som lyddesigner (f.eks. i mediebranchen, film- og computerspilbranchen eller på bureauer), lydklipper, redigeringstekniker eller producer.
Kig forbi lyddesigneruddannelsens showcase. Her kan du finde mange eksempler på, hvad man kan arbejde med som uddannet lyddesigner.
Økonomi
Udgifter til studiestart
Når du starter på uddannelsen, skal du foruden husleje og leveomkostninger regne med omkostninger forbundet med studiestart, herunder anskaffelse af påkrævet udstyr.
For at opnå det fulde udbytte af undervisningen på Sonic College anbefaler vi, at du anskaffer en Apple MacBook Pro, der som minimum har følgende specifikationer:
• M1 Pro
• 8-core CPU
• 14-core GPU
• 16 GB samlet hukommelse
• 512 GB SSD-lager
På computeren skal du have følgende software (altid nyeste version): Avid Pro Tools og Ableton Live Suite.
Herudover må du regne med mindre udgifter til bl.a. print, depositum for nøgler og adgangschip mv.
Mac versus PC
Undervisningen på Sonic College tager udgangspunkt i, at alle studerende har en Mac. Der undervises og afprøves i løbet af uddannelsen flere gange i software, som kun kan bruges på Mac. Skolens faciliteter (arbejdsstudier, undervisningslokaler mm.) er generelt optimeret til brug med Mac-computere. Hvis du på 4. semester vælger valgfaget Game Audio, kan det dog være en god idé at arbejde på en PC-platform (hvis du har en), da mange spiludviklere anvender PC’ere til at lave computerspil.
Udover ovenstående gør vi opmærksom på, at Mac er standarden i størstedelen af de brancher, du vil kunne få arbejde i, så det anbefales, at du investerer i denne platform.
Vælger du på trods af vores anbefalinger at læse til lyddesigner uden en Mac, må du forvente, at der er undervisning, som du ikke vil kunne deltage i på lige fod med dine medstuderende. Du kan ikke forvente, at underviserne tager hensyn til, at du evt. ikke har en Mac.
Vejledning om SU og transport
Har du spørgsmål vedrørende SU og transport, så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os endelig hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?