Sofie Helbo Madsen er lærerstuderende på UC SYD, og så er hun ordblind. Engang var det svært for Sofie at sige det højt uden at føle skam. Mest af alt, fordi der er så mange forestillinger og fordomme om, hvad ordblindhed er, og hvad man som ordblind kan og ikke kan.
Det er bare noget af det, Sofie har måttet lægge øre til. Og har man hørt den sætning nok gange begynder man selv at tro på det: At man ikke kan. Og selvfølgelig er der begrænsninger, når man er ordblind, men der er også mange muligheder og hjælpemidler.
Så ved siden af kampen om at lære at leve med og håndtere ordblindheden, har Sofie også måttet kæmpe med at blive accepteret og forstået som den hun nu engang er. Ikke kun af andre, men også af sig selv. Til JydskeVestkysten fortæller hun åbent og ærligt om, hvordan det er at leve med ordblindhed. Om svømmende bogstaver. Kampe og sejre. Muligheder og begrænsninger.
At tale om et tabu
For Sofie har besluttet sig for, at hun ikke vil forsøge at skjule eller skamme sig over sin ordblindhed. For hvorfor skulle hun det? Og sådan vil hun også ønske at andre unge får det.
Og det er også en af grundene til, at Sofie står frem med sin ordblindhed; for at tale om tabuet indtil det ikke er et tabu længere.
Til sommer bliver Sofie færdiguddannet som lærer, og drømmen er at komme til at undervise i idræt, madkundskab og matematik. Og så brænder hun for specialpædagogikken. Og det kan mærkes, når hun begejstret fortæller om læreruddannelsen og de erfaringer hun har fået med at undervise, når hun har været i praktik.
Studiestøtte
UC SYD giver studiestøtte til dig, der er ordblind og har læse- og skrivevanskeligheder, så du kan komme godt igennem din uddannelse.