Læs Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed
Mad og måltider er afgørende for det gode liv. Hvad er det gode liv for dig?
Med den rette kost kan vi forebygge sygdomme, eller vi kan blive bedre til at leve med en kronisk sygdom. Vi fremmer trivsel og sundhed ved at være fysisk aktive og spise det, der er godt for os. Og så opbygger vi psykisk sundhed i gode fællesskaber – ofte rundt om bordet.
Mange kender de officielle kostanbefalinger og vil gerne lægge sin kost og livsstil om. Men nogle falder tilbage til gamle vaner en eller flere gange. Du lærer, hvorfor det er svært at skabe varige livsstilsforandringer, og hvordan du hjælper andre med at hjælpe sig selv.
Du lærer om ernæringsmæssig, bæredygtig sammensætning af det gode måltid
Du lærer om smag og gode spisevaner, for den enkelte i hjemmet og i grupper
Du lærer at formidle viden og vejlede om sundhed, mad og måltider
Du lærer at igangsætte livsstilsændringer og styrke det sunde hverdagsliv
Du opbygger en stor, faglig viden op inden for et vigtigt og komplekst område
Vi har et bredt syn på sundhed
Uddannelsen i Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed arbejder ud fra officielle og evidensbaserede anbefalinger. Vi bygger på det brede og positive sundhedsbegreb og inddrager konteksten i det omkringliggende samfund for at forstå mennesket i sin helhed. Det giver os de bedste forudsætninger for at fremme sundheden.
og en nær relation til praksis
Du er i praktik flere gange, og du oplever et stort samspil med praksisfeltet i løbet af din uddannelse. Dine praktikforløb spiller en væsentlig rolle for din læring, for det gør afstanden mellem teori og praktisk erfaring kort. Du lærer at arbejde sammen med andre professioner og bliver klædt på til det vigtige tværprofessionelle samarbejde, du møder på uddannelsen og ude i virkeligheden.
Adgangskrav & optagelse
Ansøgningsfrister
Kvote 1: 5. juli kl. 12.00
Kvote 2: 15. marts kl. 12.00
Studiestart
Uddannelsen har studiestart til september.
OBS: Vi forbeholder os ret til ikke at oprette hold i tilfælde af for få ansøgere
Optag
Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed og sundhed optager 50 procent i kvote 1 og 50 procent i kvote 2.
Kvote 1: Adgangskrav og optagelse
Kvote 2: Adgangskrav og optagelse
Ansøgningsproces
Vigtigt at vide, når du søger optagelse
Uddannelsens opbygning
Regler og rammer for uddannelsen
Vi har samlet de dokumenter, der kan være vigtige for din uddannelse. Find eks. studieordninger, praktikbeskrivelser og studieaktivitetsmodeller her.
Det tager tre et halvt år at blive professionsbachelor i Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed. Uddannelsen er et fuldtidsstudium. Det betyder, at du skal forvente at bruge cirka 40 timer om ugen på at studere.
Arbejdsmængden varierer fra uge til uge afhængig af undervisning, opgaveskrivning, studiegruppearbejde og praktik. Vi vægter dialogbaseret undervisning, der bygger på aktiv deltagelse. Under din uddannelse møder du forskellige undervisningsformer, projektforløb, tværprofessionelle forløb, arrangementer på og udenfor campus, konferencer m.m.
Bor du langt fra campus eller har du brug for ekstra fleksibilitet i din hverdag?
Selvom Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed er et fuldtidsstudium, behøver du ikke at være på campus i alle 40 timer ugentligt. Uddannelsen tilbyder en høj grad af frihed til dig, der enten skal rejse meget langt, eller som har familie eller job, der stiller krav til din tid.
Arbejdsugen varierer fra en dag til fem dage på campus, det betyder, at du skal forvente at være på campus i gennemsnit tre-fire dage om ugen. I den resterende tid og under gruppearbejde er du og din studiegruppe ansvarlige for at planlægge, hvornår I vil arbejde, og hvor I vil mødes, på campus, online eller hjemme hos jer selv.
Hvis du bor langt fra campus, tager vi udstrakt hensyn til, at dine praktikforløb afvikles i dit nærområde.
Har du spørgsmål til krav til fremmøde eller om uddannelsen passer sammen med din hverdag, så tøv ikke med at kontakte uddannelsens studievejleder.
Forventninger til dig og os
Vi forventer, at du fra uddannelsens start tager ansvar for egen læring, og at du udviser engagement og selvstændighed i dit virke som studerende. Til gengæld kan du forvente af os, at vi vil give dig rig mulighed for at udfordre dig selv gennem uddannelsen og dygtiggøre dig på området.
Studieretninger
Det første år består af et basisforløb, hvor du opbygger grundlæggende kompetencer inden for fagområdet. Du dykker ned i:
- Sundhedsvidenskabelige fag som mad, måltider og diætetik, kostplanlægning og vurdering.
- Naturvidenskabelige fag som ernæring, anatomi og fysiologi, biokemi og fødevareteknologi.
- Samfundsvidenskabelige fag som sociologi, ledelse og organisation.
- Humanvidenskabelige fag som psykologi, pædagogik og kommunikation.
Dine praktikforløb
Du er i praktik tre gange i løbet af dit studie, og det bliver samlet set til seks måneder. Alle praktikophold er tilknyttet din studieretning, og du kan finde et praktiksted, der bedst matcher din særlige interesse. Det sker i et samarbejde med praktikkoordinator, som også er med til at klæde dig på til praktikken.
Efter praktikken inddrager du dine praktiske erfaringer i den teoretiske undervisning.
Internationale muligheder
Du har mulighed for at tage et praktikophold i udlandet. Ved uddannelsen i Ernæring og Sundhed ligger udlandsophold på femte og sjette semester. Og du kan vælge mellem alle verdens lande.
Du afslutter din uddannelse med et bachelorprojekt. Her fordyber du dig i lige den professionsrelevante problemstilling, du brænder allermest for at blive klogere på.
Studieliv
Når du starter på uddannelsen i Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed, bliver du taget imod af tutorer, der byder dig og dine medstuderende velkomne til dit nye studie på Campus Haderslev. Under introforløbet lærer I hinanden at kende, hvilket er første skridt til at opbygge et godt samarbejde med hinanden i løbet af uddannelsen.
Den første undervisning foregår i den store gruppe med alle studerende på årgangen. Først senere bliver I opdelt i de hold, der svarer til jeres valg af studieretning.
Her kan du følge livet på UC SYDs ernæring og sundhedsuddannelse.
Profilen ernaeringogsundhed_ucsyd har glimt fra hverdagen på studiet, konkurrencer, begivenheder og sjove indslag.
Følg os og se hvordan dine næste 3.5 år kan se ud!
Vi underviser på små hold med op til 25 studerende. Det gør din kontakt til andre studerende og til underviseren tæt. Du kan have undervisning på eget hold og der kan være timer, som bliver samlæst med en anden studieretning. Der er praktiske timer i køkkenet, hvor I afprøver forskellige metoder og teknikker.
På Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed tager vi hensyn til alle studerende. Der er forskelle på alder, erfaringer og læringsforudsætninger. Nogle kommer direkte fra gymnasiet og andre har flere års erhvervserfaring. Det er en fordel, når vi bruger hinandens styrker til at få flere perspektiver på det lærte i undervisningen. Vi opfordrer til at sidde i kantinen i frokostpausen for at spise sin mad sammen og hygge sig, møde studerende fra andre uddannelser og mærke studielivet på campus.
Du kan læse mere om studielivet på vores campus og i byen Haderslev.
I tvivl om uddannelse?
Synes du, det er svært at vælge uddannelse? Og mangler du inspiration og gode råd? Så bliv klogere her.
Job & karriere
Uddannelsen i Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed spænder bredt inden for det sundhedsfaglige felt. Du har mange og forskellige jobmuligheder efter din uddannelse.
Hvis du ønsker at arbejde som sundheds- eller kostkonsulent med fokus på sundhedsfremme og forebyggelse kan du vælge studieretning med toning i Sundhedsfremme og Forebyggelse. Her vejleder du borgere og ansatte i sundhedssektoren om sund kost og god motion, og du kan hjælpe dem med at ændre deres livsstil, hvis de ønsker at tabe sig eller stoppe med at ryge.
Hvis du ønsker at at vejlede om kost og diæt for at forebygge og behandle sygdomme kan du vælge studieretning med toning i Klinisk Diætetik.
Mange jobmuligheder overlapper fra den ene toning til den anden. Du kan finde job inden for det offentlige, i private klinikker og nogle ønsker at arbejde selvstændigt i egen virksomhed.
Mulighederne er mange, og vi har samlet endnu flere eksempler på dine jobmuligheder som professionsbachelor i Klinisk diætist / Ernæring og Sundhed
Som færdiguddannet har du også mulighed for at videreuddanne dig på kandidat- eller masterniveau.
Økonomi
Der er udgifter til litteratur på hvert semester. I forbindelse med dine praktikforløb skal du beregne udgifter til transport.
Vejledning om SU og transport
Har du spørgsmål vedrørende SU og transport, så hjælper vores SU-vejledere dig meget gerne.
Er du kommende studerende? Kontakt os her.
Er du nuværende studerende? Kontakt os her.
Du kan også ringe til os.
Mandag-torsdag: 8-12
Spørgsmål & svar
Kontakt os
Vi er her for at hjælpe dig. Så kontakt os, hvis du har spørgsmål om optagelse, adgangskrav, valg af studie eller om selve uddannelsen.
Spørgsmål om optagelse, adgangskrav og ansøgning?
Har du spørgsmål om optagelse, adgangskrav, udfyldelse af din ansøgning, SU eller til valg af studie?
Kontakt en studievejleder
Har du spørgsmål? Så kontakt os endelig
Helle Engelbrekt Rossander
Studievejleder