Materialevalg november 2024
Her er en oversigt over de læremidler vi har valgt at indkøbe. Når et materiale er klar til booking, kan du låne det i mitCFU, hvis din skole hører til vores dækningsområde.
OBS: Materialerne bliver løbende klar til udlån.
Vær blandt de første som får besked når materialet kan bookes i mitCFU.
- Tilmeld dig nyhedsbrevet og vælg fag/interesseområder.
- Hvis du allerede er tilmeldt, skal du blot opdatere dine fag/interesseområder ved at vælge "Rediger din profil" nederst i nyhedsbrevet.
Vi sender dig en kort infomail når et materiale til dit fag frigives til booking.
----
Tysk
Sprachmemo - Schule, Arbeit, Freizeit (5.- 8. klasse)
"Sprachmemo - Schule, Arbeit, Freizeit" er et vendespil, der træner ordforrådet inden for emnerne skole, arbejde og fritid. Spillet indeholder 54 par, og det er op til læreren, hvor mange par der skal bruges og fra hvilke emner. Hvert par består af et billedkort og et billede-ordkort. På denne måde er det nemt at finde par og samtidig memorere de tilsvarende gloser. Vendespillet kan bruges i mindre grupper, men også til bevægelsesaktiviteter som fx quiz og byt og stafetløb.
Sprachmemo - Der Mensch (5.- 8. klasse)
"Sprachmemo - Der Mensch" er et vendespil, der træner ordforrådet inden for emnerne kroppen og tøj. Spillet indeholder 54 par, og det er op til læreren, hvor mange par der skal bruges og fra hvilke emner. Hvert par består af et billedkort og et billede-ordkort. På denne måde er det nemt at finde par og samtidig memorere de tilsvarende gloser. Vendespillet kan bruges i mindre grupper, men også til bevægelsesaktiviteter som fx quiz og byt og stafetløb.
Das wird bestimmt ganz toll! (7.- 10. klasse)
»Når jeg bliver stor ...«, sådan siger mange børn og unge, når de taler om deres fremtidsdrømme. Nogle vil blive forsker og opfinde ting, der forbedrer verden, og andre vil bo sammen med deres venner og spise spaghetti hver dag. Denne farverige bog er en spændende samling af børnenes ønsker, utopier og opfindelser, som med sine skøre ideer og fantasifulde livsplaner inviterer eleverne til at drømme stort og kreativt. Bogen kan bruges til frilæsning eller som inspirationskilde for autentiske og kreative skriveprocesser.
Engelsk
American Born Chinese (7.- 10. klasse + voksne)
Det eneste, Jin Wang ønsker sig, er at passe ind. Men da hans familie flytter til et nyt kvarter, opdager han pludselig, at han er den eneste kinesisk-amerikanske elev på hans skole. . .
American Born Chinese er en graphic novel, der handler om identitet & personlig transformation, og hvordan man kan påvirke forandringer i ens relationer og opfattelsen af sig selv. Gene Luen Yangs graphic novel fra 2007 har vundet utallige priser. Dele af den er inspireret af den kinesiske fabellignende roman A Journey to the West, men hovedhandlingen på en amerikansk high school i 90erne.
Bogen er oplagt i forbindelse med temaer som Youth and Identity og Culture Clashes/Immigration, hvor læseren kan få indblik i i et kulturmøde: den kinesiske kultur møder amerikansk ungdomskultur og 'The American Dream' i en morsom, gribende og actionfyldt historie, der sammenfletter en ung mands søgen efter identitet i en amerikansk high school med den kinesiske fabelfigurs The Monkey Kings søgen efter sin i kinesisk mytologi. The American Born Chinese er dog også bare en historie om at være ung og usikker, gerne ville finde sin flok og være helt vildt forelsket for første gang.
Disney introducerede en serie i 8 afsnit baseret på bogen i 2023. Den er nu på Disney+
Under supplerende materialer kan du finde relevante forløbsressourcer til bogen og arbejdet med graphic novels
Coco (4.- 6. klasse)
Familien Rivera hader musik, men Miguel er anderledes. Han er musiker, og han vil gerne spille i en konkurrence! Måske, på Dia de los Muertos, og med hjælp fra sin døde familie, kan Miguel finde en måde...
Denne tilpassede reader er inspireret af den populære Disney film Coco og lavet specielt til engelskundervisningen. Bogen er velegnet som fælles bog på klassen i forbindelse med et forløb med bog og film samt til selvstændig læsning, guidet reading eller mere kommunikativt arbejde med en makker.
Bagerst i bogen er der opgaver til sprogligt fokus, tekstforståelse og opgaver af kommunikativ karakter. Du finder facit, lyd, teacher's notes og ekstra arbejdsark på forlaget hjemmeside - se link under supplerende materialer. Bogen indeholder også en elevkode, hvor du kan få adgang til lyd på Pearson English Portal. En lærer-QR-kode er på bagsiden, så du kan downloade lærervejledningen.
The Little Mermaid (4.- 5. klasse)
Den lille havfrue bliver forelsket i en ung prins, men han kan ikke gifte sig med hende. Kan havets magiske kvinde hjælpe den lille havfrue?
Denne Ladybird Readers er en tilpasset udgave af H. C. Andersens eventyr og specielt lavet til engelskundervisningen. Bogen er illustreret med farvelagte billeder. En unik kode i hver trykt bog giver adgang til online lyd, ekstra aktiviteter og læringsressourcer.
Det er oplagt at arbejde med bogen som en fælles læsning på klassen i sammenhæng med filmen, som kan streames på mitCFU.
The Little Mermaid svarer til A2 i CEFR-rammen og inkluderer træning til Cambridge English A2 Flyers-testene. Der er foruden mundtlige og skriftlige tasks til støtte af læseforståelsen, også forskellige opgaver inden for simpel tid og ordforrådstilegnelse m.m.
Find adgang til lyd og en ebogsudgave af bogen på forlagets hjemmeside.
Fairy Tales Readers I og ll (4.- 5. klasse)
- Materialesættet består af en samling Usborne English Readers med eventyr på tre niveauer. Eventyrerne er skrevet i et enkelt og moderne sprog og illustreret med smukke farvelagte billeder, som letter forståelsen og gør læsningen til en god oplevelse.
- Der er i denne læsekasse lagt op til, at læsningen er organiseret i grupper eller par. Hver bog indeholder et eventyr, som lytte og læses uafbrudt, hvorefter der løses en overskuelig række kommunikative opgaver, der fokuserer på læseforståelsen.
- De samme opgaver findes både i bogen og på kopiark i sort/hvid og i farve på forlagets hjemmeside - se link til ressourcer under supplerende materialer. Her finder du også en kort forløbsbeskrivelse, ark med før-aktiviteter og et review-ark. Facit kan eleverne selv se efter, de er færdige med arbejdet bagerst i bogen. Her findes også en ordliste samt QR-kode med britisk og amerikansk oplæsning.
Role Play - classic tales (3.- 4. klasse)
Dette materialesæt består af 6 klassiske eventyr på to niveauer, som eleverne kan læse i mindre grupper. Derefter kan de arbejde med eventyret som drama med udgangspunkt i bogen "Activity Book and Play". Her er bogen omsat til drama i en forkortet version af bogen.
Materialesættet kan anvendes til en periode med fokus på rollespil og mundtlighed i den daglige undervisning eller en fagdag, hvor man ønsker at arbejde aktivt og kreativt med engelsk. Eleverne kan bruge skuespillet som læseteater, hvor de læser replikkerne op for klassen, eller lave et større skuespil, hvor de viser det for andre klasser eller forældre.
Bagerst i læsebogen er der en billedordbog med de sværeste ord samt nogle små forståelsesspørgsmål.
I Activity Book er der en række supplerende opgaver opdelt i før, under og efter læsning af bogen, samt en lærervejledning til hvordan I kan arbejde med skuespillet.
Teknologiforståelse
Drone (5.- 10. klasse)
CoDrone EDU er en programmerbar drone designet til undervisning og læring af kodning og robotik. Den giver elever en hands-on oplevelse, hvor de kan udvikle praktiske færdigheder inden for STEM (Science, Technology, Engineering, Math) samt integrere humanistiske perspektiver gennem kreativt projektarbejde og problemløsning. Med CoDrone EDU kan eleverne skrive kode for at kontrollere dronens bevægelser og interaktioner, enten ved hjælp af blokprogrammering (som er velegnet til begyndere) eller Python-kode (for mere avancerede brugere).
Musik, Dansk indskoling
Sangskattekisten (0.- 3. klasse)
Sangskattekisten er velegnet til fællessang i indskolingens dansk- og musikundervisning. Mange børn vil på forhånd have kendskab til sangene, hvilket gør det oplagt at arbejde medskabende og kreativt med både sangtekst og sanglege. Vores fælles sangskat har en samlende og sociale effekt, som kan være med til at skabe trygge rum for i fællesskab at udforske bevægelse, rytmik og ord.
Der ligger et gratis Syng & mal sammen materiale på gutkind.dk, der supplerer sangene.
Dansk / SSF
Spot på identitet, krop og køn (7.- 10. klasse)
Danskundervisningens tekstarbejde i udskolingen tager ofte udgangspunkt i livets helt store spørgsmål. Heriblandt hvem er jeg? Når eleverne forholder sig til tekster, der stiller netop dette essentielle spørgsmål, så spejler de sig i teksterne og forholder sig samtidig til deres eget liv, deres omgangskreds og deres nutid. Og hvis der er noget, der er kendetegnende for den tid, vi lever i, så er det at både krop, køn og identitet konstant er til debat.
Hvordan vi ser os selv, er blevet langt mere flydende. Og derfor måske også nogle gange sværere at forholde sig til. Det er én af mange gode grunde til, at man bør beskæftige sig med disse temaer i danskundervisningen. Og til at benytte udgivelsen 'Spot på identitet, krop og køn' fra Dansklærerforeningen.
I bogen får man et bredt billede af de tre begreber, der både eksemplificeres, diskuteres og visualiseres. Udgivelsen tager eleverne i hånden og præsenterer dem for mange forskellige genrer, der på hver deres måde repræsenterer spørgsmålet: hvem er jeg? Eleverne møder bl.a. en novelle af Thomas Korsgaard, lyrik fra Caspar Eric og Glenn Bech, og kunstmaleri, interview og teaterstykke.
Bogen er indkøbt i samarbejde med vores SSF-konsulenter og bogen er derfor også en oplagt sparringspartner til danskforløb, der sætter fokus på sundheds- og seksualundervisningen. Det kunne fx være i forbindelse med uge sex. Men både tekst og opgaver kan sagtens stå alene i danskundervisningen - og måske danne fortrop til et interessant fordybelsesområde?
Dansk
Papirhjerter (6.- 8. klasse)
Papirhjerter handler om Alva, der ikke kan hænge ud ved friluftsbadet sammen med klassen og søde Pedro hen over sommeren, fordi hun skal på ferie hos sin far. Online kan hun følge med i hvad der sker i flokken derhjemme alt imens hun venter desperat på at få bryster, at få kæreste, at finde ud af alt det svære med veninder og drenge.
Papirhjerter er selvskrevet i danskundervisningen til slut mellemtrin og start udskoling. Formsproget er unikt idet teksten er udformet som knækprosa og poetiske figurdigte tilsammen fortæller den fine historie. Tematisk handler bogen om venskab, den første kærlighed, krop i forandring, mobning og tilgivelse.
I arbejdet med bogen kan man inddrage elementer af det obligatoriske emne 'Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab', fx i forhold til emnerne krop, pubertet og identitet.
Den dag vi døde (8.- 10. klasse)
Med blandt andet Præstø Fjord-katastrofen i 2011 som inspiration, men med fiktive personer og sidehandlinger fortælles via tre forskellige personer en spændende historie om at søge ... og finde sig selv og hinanden.
Silke Grafisk roman (2.- 7. klasse)
En poetisk og eventyragtig billedfortælling om pigen Silke. Fortællingen er en symbolsk fortættet og fortolkningsåben tekst. Findes også som roman samt som tegnefilmen "Havets sang".
Fortællingen bør læses i klassefællesskabet. Teksten har meget at tolke på - og er meget "hallersk" i måden at bevæge sig lige på grænsen mellem det realistiske og det fantastiske.
Billedromanen kan læses som samtalebog fra 2.klasse. Mens elever fra 4.-7.kl. vil kunne læse og tolke på teksten selv.