Esbjerg Kommunes Fritids-, Sundheds- og Omsorgsområde har haft mange praktikanter fra det sundhedsfaglige uddannelsesområde gennem årene. Men ikke fra uddannelsen til Sundhedsadministrativ koordinator. Her var Line Birkegaard den første.
For Line Birkegaard var det et helt bevidst valg, at den første praktik skulle foregå i en kommune, og ikke på et sygehus. Line er ordblind, så hun ville gerne et sted hen, hvor der ikke skulle skrives journaler. Men udover det havde Line Birkegaard ingen specifikke ønsker til opgaver hun gerne ville have fingrene i. Hun ville bare gerne lære noget.
Det kom hun til. Meget af tiden i praktikken sad Line Birkegaard og tog mod telefonopkald fra borgere, kommunens ansatte og eksterne samarbejdspartnere.
-Jeg blev udfordret virkelig meget kommunikativt af at sidde med telefonen, siger hun, der er virkelig mange ting, man skal have overblik over og kunne svare på med det samme, og samtidig skal man kunne tage bestik af, hvem man snakker med - hvad er deres situation, og hvad er det lige, de har brug for. Heldigvis har alle mine kolleger været enormt søde til at hjælpe.
Forberedelse er vigtigt
Line Birkegaards praktikvejleder, uddannelseskonsulent Pia Pedersen, havde forberedt praktikken grundigt.
-Det er ikke så svært at strikke en god praktik sammen, siger hun. Jeg tog udgangspunkt i studieordningen og i praktikkens læringsmål, og så har vi fundet nogle konkrete opgaver, der kan honorere målene. Der er masser af vores opgaver, der er lige spot on i forhold til den her uddannelse.
Men man skal være opmærksom på, at det tager tid at forberede og afvikle en god praktik, og den opgave skal man ikke underkende, mener Pia Pedersen.
-Det kræver en grundig forberedelse og en god planlægning. Det er nødvendigt, at kollegerne på praktikstedet er indstillede på at lære fra sig, og bruge den ekstra tid på det. Ligesom det også er vigtigt undervejs, at der er en god kontakt til de studerende, så de ikke bliver efterladt alene med opgaverne.
I planlægningen har Pia Pedersen derfor lagt meget vægt på løbende vejledning og sparring samt på tid til refleksion.
-Vi skal sørge for, at der er tid til, at den studerende kan trække sig og reflektere, understreger hun. Det er en uddannelse og et læringsforløb, og der skal være rum til, at man lige trækker sig tilbage og undersøger tingene, hvis man har brug for det.
God tid til refleksion
Line Birkegaard har oplevet, at hun har haft tid til både at løse de konkrete opgaver, hun har fået, og til at reflektere. Og netop refleksionstiden er med til at skabe den kobling mellem teori og praksis, som er så vigtig.
-Det har været utrolig lærerigt at opleve, hvordan jeg har kunnet koble den teori, vi har haft på skolen, direkte til de opgaver, jeg har siddet med herude. Og så har det i det hele taget bare været fedt, at jeg har haft mine egne opgaver, siger Line Birkegaard.
Line Birkegaard kom med en vis portion erfaring i bagagen. Hun er uddannet social- og sundhedsassistent, og har dermed prøvet både at være på en arbejdsplads, og at have med borgere og sundhedsfaglige opgaver at gøre.
Men der er plads til alle slags praktikanter, mener Pia Pedersen:
-Selvom vi denne gang fik en moden studerende, der kunne tage fra og byde ind selvstændigt på mange af opgaverne, så vil jeg sige, at vi er et praktiksted, der kan byde ind på alle typer af studerende, uanset tidligere erfaringer. Vi er en rummelig arbejdsplads. Det at være praktikant kræver faktisk bare, at man er nysgerrig og har lyst til at lære.
Den røde løber blev rullet ud
Da det nu var første gang Esbjerg Kommune havde en praktikant fra Sundhedsadministrativ Koordinator-uddannelsen, var Pia Pedersen meget opmærksom på at rulle den røde løber ud for de første praktikanter fra uddannelsen, så alt fungerede, og de første studerende fik en god oplevelse.
Og det er lykkedes ganske godt, hvis man spørger Line Birkegaard:
-Det har været en virkelig god og lærerig oplevelse. Der er masser af opgaver, vi med vores uddannelse kan tage ude i kommunerne. Så jeg kan kun anbefale mine medstuderende at prøve den sektor af, fastslår hun.
For Pia Pedersen, har det været indlysende, hvorfor kommunen også skulle byde ind med praktikforløb på den nye uddannelse.
-Vi har et medansvar for at uddanne det personale, vi fremover gerne vil ansætte, siger hun. Det at tage praktikanter ind, er jo en investering i fremtiden. Vi har brug for dygtige medarbejdere, og det har vi selv et ansvar for. Det kommer 10-foldigt tilbage senere.
Vil du vide mere om uddannelsen?
Som sundhedsadministrativ koordinator er du bindeleddet mellem borgeren og sundhedsvæsenet. Du kombinerer struktur og overblik med personlig kontakt til alle typer mennesker.