Publiceret:
Tirsdag blev de fire dygtige sundhedsuddannede fejret med champagne, kransekage og gaver på UC SYD i Esbjerg.
Her understregede institutchef for sundhedsuddannelser Heidi Have for fysioterapeuterne Daniel Omid Ness Ghasemi og Kristian Krarup Sørensen samt ergoterapeuterne Nicolaj Benjamin S. Jakobsen og Rikke Sørine Wittendorf Lyngsø, at udmærkelsen er noget ganske særligt, og hun ansporede de unge talenter til at blive ved med at udvikle sig.
– Min opfordring er, at I skal holde fast og videreudvikle jer, så I ender som ekstraordinært dygtige fysioterapeuter og ergoterapeuter. I har bevist, at I har talentet, sagde hun.
Niveau ud over det sædvanlige
UC SYD har tildelt udmærkelsen blandt andet på baggrund af deres bacheloropgaver, som alle har et højt niveau over det sædvanlige. De fire dimittender har opnået kvalifikationer ud over, hvad der forventes af en nyuddannet ergoterapeut eller fysioterapeut.
Der var i alt 599 studerende, som afsluttede deres studium med en bacheloreksamen på UC SYD i juni i år. Af de 599 var der ti, der fik udmærkelse. Det svarer til ca. halvanden pct. På Institut for sundhedsuddannelser var der 165 studerende, der blev færdiguddannet, og fire af dem fik udmærkelse på eksamensbeviset. Det svarer til to pct. af dimittenderne på instituttet, og netop derfor, understregede Heidi Have til de fire, er en udmærkelse på UC SYD noget ganske særligt.
– Både I og jeres familier kan være stolte af jer, vi er stolte af jer – og stolte over, at vi har kunnet støtte jer, så I har kunnet afslutte jeres eksamen på så fornem vis.
Træning i behandling af depression
Daniel Omid Ness Ghasemi og Kristian Krarup Sørensen fortæller, at de i deres bachelorprojekt har haft fokus på medicinoptimering og på behandlingsmetoder for patienter med psykiske lidelser som depression eller angst.
Det er en stor patientgruppe med høj overdødelighed, der ofte er relateret til livsstilssygdomme. De to fysioterapeuter er nået frem til, at kombinationen af medicin og superviseret, fysisk træning i højere grad fører til livsstilsændringer, end samtaleterapi eller medicin.
"Når hovedet ikke vil, så er der ikke noget, der vil"
Det er titlen på ergoterapeuterne Nicolaj Benjamin S. Jakobsen og Rikke Sørine Wittendorf Lyngsøs bachelorprojekt. De har fokuseret på den ergoterapeutiske tilgang til rehabilitering af personer med hjernerystelse.
– Der findes flere forskellige tilgange til behandling, men ikke et offentligt, standardiseret tilbud til personer med hjernerystelse. Vi har i projektet belyst den proces, borgerne går igennem, fra de får en hjernerystelse, til de kommer tilbage i beskæftigelse – og hvad der fremmer en tilbagevenden til arbejdsmarkedet, forklarer Nicolaj Benjamin S. Jakobsen.
Udmærkelse
Udmærkelsen er et officielt dokument, som de unge får med deres eksamensbevis og kan bruge på cv og i ansøgninger resten af deres arbejdsliv. De studerende bliver indstillet til udmærkelsen af deres vejleder og eksaminator på baggrund af deres bacheloropgave. Studielederen på uddannelsen kigger derefter på deres præstationer gennem hele deres studietid, hvorefter en uvildig forsker og en underviser, som ikke har været en del af forløbet, læser bacheloropgaverne igennem for at undersøge, om projekterne nu også kan kaldes ekstraordinære.
Flere oplysninger
Heidi Have, institutchef, Institut for sundhedsuddannelser, 72 66 28 41.