Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Bachelor fra UC SYD anerkendt i internationalt tidsskrift. Skaber link mellem Esport og fysioterapi

Publiceret:

Den 13. marts blev tre tidligere studerende på fysioterapiuddannelsen, UC SYD, internationalt anerkendt for deres bachelorprojekt, da de fik udgivet en artikel om emnet i Journal of Electronic Gaming and Esports 2024.  
Da Julie Gaasedal og Mia Thøgersen begyndte på fysioterapistudiet blev de hurtigt hinandens bedste venner. De to mødtes nemlig både i deres interesse om studiet og deres passion for gaming, og da bachelorprojekt skulle skrives, stod det klart for dem begge, at de ønskede at tage deres interesse for de digitale spil op på et højere niveau.  

- Esport er de seneste år blevet anerkendt som international sportsgren. Og vi kunne se, at der på daværende tidspunkt var et hul i forskningen i forhold til viden om, i hvilken grad at Esportsudøvere i Danmark bliver tilbudt forskellig fysisk styrke- og konditionstræning af deres klubber, siger Mia Thøgersen. 

- Det store dilemma med E-sport er jo netop, at sporten er stillesiddende, så derfor ville vi gerne lave en nærmere undersøgelse af, i hvilken grad at unge danske esportsudøvere bliver tilbudt styrke- og konditionstræning i deres Eportsklubber, samt undersøge udøvernes egne ønsker til at have mulighederne for at træne fysisk som en del af deres sport, fortsætter Julie Gaasedal. 

Svær kobling 
Men det blev ikke helt let at komme i gang med projektet. For det var ikke lige sådan at finde en sammenhængen imellem computerspil og fysioterapi.  

- Vi blev udfordret fra start. Esport og fysioterapi har ikke en naturlig historisk kobling, så derfor måtte vi igennem flere vinkler på problemstillingen, før vi fandt den helt rigtige, fortæller Julie. 

- Vi var meget heldige at have vores vejleder med i processen. For selvom vi var tidligt ude og knoklede hårdt på opgaven, så ville vi ikke kunne have gjort det uden de kritiske spørgsmål, vi blev stillet undervejs, fastslår Mia. 

Anerkendelse 
Det var først efter bacheloren var afleveret, at pigerne ved et tilfælde kom i kontakt med Christian Lund Straszek, ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet og Adjunkt på professionshøjskolen UCN, på Linkedin. Han rådede dem til at gå videre med projektet og forsøge at få det udgivet som en videnskabelig artikel.  

- Vi tænkte, at det skulle vi bare. Så der blev lagt en plan og vi fik lavet de nødvendige aftaler for at få det til at lykkes. Og vi var helt høje, da projektet blev godkendt til at få en plads i Journal of Electronic Gaming and Esports, siger Julie. 

Det tog et år fra bachelorprojektet blev bestået til det var skrevet om til en videnskabelig artikel, der var klar til udgivelse. I løbet af den tid blev det til mange lange arbejdsdage for de to veninder, der efter endt studie nu var fortsat på henholdsvis fuldtidsjob og kandidatuddannelse.  

- Ser jeg tilbage, så tænker jeg, at vi nok ikke havde regnet med, at processen blev så lang, som det var tilfældet. Men selvom det var hårdt arbejde med mange lange arbejdsdage efter endt job og studie, jamen så var det klart det hele værd, siger Mia.  

De to er meget stolte af deres udgivelse og håber, at de i fremtiden fortsat kan være med til at udvide viden om fysioterapi og Esport.