Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Genmæle sendt til JV

UC SYDs rektor, Alexander von Oettingen, har i dag sendt dette genmæle til JV.

Publiceret:

Kære Mette Cramon 

Som rektor for UC SYD føler jeg behov for at reagere på dagens artikler i JydskeVestkysten, som efter vores opfattelse tegner et skævt og ensidigt billede af vores organisation. Vi oplever lige præcist det, vi frygtede, da vi talte med dig for få dage siden, hvorfor vi gerne vil have bragt et genmæle. 

Vedhæftet finder du i øvrigt også vores fulde besvarelse sendt til redaktionen i dag. Du kan dermed selv se, at vores citater er blevet skåret meget stærkt og ensidigt i dagens artikler. 

Genmæle

JydskeVestkysten tegner et skævt og ensidigt billede af arbejdsmiljøet i UC SYD 

Artiklerne i JydskeVestkysten i dag den 24. januar 2025 fremhæver isolerede kritikpunkter uden at anerkende de mange positive resultater og den brede tilfredshed, der faktisk er at finde blandt vores medarbejdere. Det er en ensidig fremstilling, som vi ikke kan lade stå uimodsagt. 

Arbejdsmiljøet og APV-resultaterne  
Det er korrekt, at der er områder, hvor medarbejdere oplever udfordringer, og vi tager naturligvis disse udfordringer meget alvorligt. Samtidig viser vores arbejdspladsvurdering, APV, at over 80 procent af medarbejderne generelt er tilfredse med deres arbejde, finder det meningsfuldt og oplever at have passende indflydelse på deres opgaver. Det er tal, som fortjener opmærksomhed, da de vidner om en arbejdsplads, hvor trivsel og engagement er fremherskende hos et stort flertal. 

Det er også vigtigt at påpege, at APV-resultaterne varierer på tværs af afdelinger og campusser. Vi er opmærksomme på, at enkelte uddannelser og Campus Haderslev har særlige udfordringer, og dette er områder, vi allerede har rettet fokus mod. Vi kommer til at adressere de problemer, der helt tydeligvis er på nogle uddannelser og områder. Det er ikke en let opgave, da der fra et ledelsesmæssigt synspunkt opleves en stor og stærk modstand mod de forandringer, der er i vores organisation, men som er nødvendige for at imødegå UC SYDs økonomiske udfordringer. 

Tillidskrisen og organisationens udfordringer  
Artiklerne i JydskeVestkysten fokuserer ensidigt på medarbejderes manglende tillid til direktionen uden at anerkende den kontekst, vi arbejder i. Over de seneste to til tre år har UC SYD gennemgået betydelige forandringer, blandt andet i form af massive besparelser på grund af faldende studentertilgang. Vi har desværre måttet sige farvel til 125 medarbejdere i denne periode, hvilket naturligvis skaber usikkerhed og frustration. 

Det er vores ansvar som ledelse at træffe de svære beslutninger, der sikrer UC SYDs fremtid. Vi erkender dog, at vi ikke altid har været gode nok til at kommunikere disse beslutninger og deres nødvendighed. Dette er noget, vi arbejder aktivt på at forbedre, blandt andet gennem mere gennemsigtighed og bedre dialog med medarbejderne. Denne proces har vi aftalt i vores samarbejdsorganer, og der har også været en god og stærk forbedring i samarbejdet. 

Ledelseskritik og frygtkultur  
Flere af jeres artikler, og ikke mindst dem I referer til, påstår eksistensen af en ”frygtkultur” på UC SYD. Dette er en alvorlig anklage, som vi på det kraftigste må afvise. APV’en viser tværtimod, at langt de fleste medarbejdere oplever deres arbejde som meningsfuldt og er engagerede. Vi anerkender, at der er områder, hvor tilliden til ledelsen kan forbedres, men det er misvisende at generalisere dette som en kultur, der er baseret på frygt. 

Det er vigtigt at skelne mellem frygt for jobusikkerhed i forbindelse med nedskæringer og en decideret frygtkultur. De to ting er vidt forskellige, og vores fokus er på at skabe tryghed gennem åbenhed og dialog, selv i en periode med store forandringer. Vi vil gerne dialogerne, men vi oplever en manglende forståelse hos nogle medarbejdere for, at UC SYD ville være økonomisk truet på eksistensen, hvis ikke den nuværende direktion fik rettet op på en række ting. Blandt andet har vi krævet, at der er et nogenlunde ens niveau for, hvor meget undervisere skal arbejde, men dette opgør med privilegier er ikke blevet taget godt imod på enkelte uddannelser.  

Håndtering af mobning og chikane  
Vi tager enhver form for mobning og chikane på UC SYD meget alvorligt. APV’en viser 64 angivelser af mobning eller chikane, men disse tal skal ses i lyset af mulige overlap i besvarelserne. Der er således ikke nødvendigvis tale om, at 64 medarbejdere har oplevet noget, eller der har været 64 konkrete tilfælde af mobning og chikane. Der kan nemlig sagtens være et overlap mellem besvarelserne, så antallet sikkert er mindre. Ikke desto mindre arbejder vi målrettet på at sikre et trygt arbejdsmiljø for alle. Det er simpelthen heller ikke korrekt, at jeg som rektor ikke ønsker at tage ansvar på dette område, sådan som JydskeVestkysten hævder. Men det er ikke mig, der har personaleledelsen decentralt, hvorfor det skal håndteres i lavere niveauer som angivet i artiklen. Det er ikke det samme som at jeg ikke vil tage ansvar, for det vil jeg gerne.  

Vi er opmærksomme på, at nogle medarbejdere oplever, at deres problemer ikke bliver taget tilstrækkeligt hånd om. Dette vil vi også adressere, for det skal være sådan, at hvis man kommer med en eller anden problematik, skal det tages alvorligt og søges løst. 

De gode historier, der mangler  
UC SYD er mere end de udfordringer, I fremhæver. Vi har mange dedikerede medarbejdere, der hver dag gør en forskel for vores studerende og det omgivende samfund. Vores uddannelser er kendetegnet ved høj kvalitet og et fokus på at skabe meningsfulde karriereveje for vores studerende. APV’en afspejler, at det stadig er tilfældet, da der er mange positive resultater. Vi undrer os over, at JydskeVestkysten i sandhedens tjeneste helt undlader de gode ting i dækningen af UC SYDs APV. 

Fremadrettede tiltag  
Vi afventer lige nu resultaterne af en ekstern undersøgelse, som vil give os yderligere indsigt i, hvordan vi kan styrke tilliden og trivslen blandt medarbejderne. Samtidig arbejder vi allerede aktivt med at få planlagt, hvordan processen skal være for de kommende konkrete handleplaner, der tager højde for udfordringer på tværs af afdelinger og campusser. Vi er dedikerede til at løfte disse udfordringer i fællesskab. 

Jeg håber, at dette bidrag kan være med til at give jeres læsere et mere retvisende billede af UC SYD. Vi er en organisation i forandringer over meget kort tid, men vi er også en organisation med stort potentiale, engagerede medarbejdere og en vigtig rolle at spille for uddannelse og udvikling i vores region. Alt dette skal og vil vi i direktionen fortsat sikre – men der må også blandt alle - inklusive kritiske medarbejdere - være en forståelse for, at økonomien skal være i orden. Vi har set nok uddannelsesinstitutioner, der er lukket de senere år, og UC SYD skal ikke være en del af den statistik. 

Med venlig hilsen 

Alexander von Oettingen 
Rektor, UC SYD