Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Rapport peger på udfordringer men afkræfter frygtkultur på UC SYD

Publiceret:

UC SYDs bestyrelse har i går behandlet en ekstern undersøgelse om arbejdsmiljøet på UC SYD samt den netop afsluttede arbejdspladsvurdering. En samlet bestyrelse har tillid til, at rektor og direktionen er de rette til at komme med en plan for, hvordan uddannelsesinstitutionen kommer i mål med de udfordringer, der adresseres. Planen skal både tage afsæt i kortsigtede og langsigtede løsninger.  

En ekstern undersøgelse af arbejdsmiljøet i UC SYD gennemført af konsulenthuset LEAD viser, at langt de fleste medarbejdere trives, oplever psykologisk tryghed og finder stor arbejdsglæde i deres hverdag. Men undersøgelsen og APV’en, som også blev behandlet på bestyrelsesmødet, peger samtidig på en række udfordringer herunder blandt andet medarbejdernes tillid til direktionen og organisationens retning, som UC SYD nu skal tage hånd om.  

Den eksterne undersøgelse viser blandt andet at medarbejdergruppen hos UC SYD er delt. Den ene gruppe vil gerne lægge fortiden bag sig og komme videre hurtigst muligt, mens den anden gruppe har behov for at få bearbejdet deres oplevelser og den utryghed, de har oplevet, og nogle oplever sig lidt begge steder. For bestyrelsen er det vigtigt, at der tages hånd om alle medarbejdere. 

De store forandringer, nedskæringer og pressehistorier har stået på i lang tid, og har været belastende for både medarbejdere og ledelsen ved UC SYD.  

- Den fremtidige plan skal derfor favne begge grupper, og bearbejdelsen vil tage tid og kræver samarbejde på alle niveauer, siger Diana Mose Olsen.  

Bestyrelsen anerkender dermed, at hele organisationen lige fra bestyrelse over ledelse til menige medarbejdere har brug for at se indad og arbejde sammen for at løse udfordringerne. 

Ingen frygtkultur 
Overordnet set viser rapporten, at mange medarbejdere er rigtigt glade for deres arbejde, og at de trives. Nogle medarbejdere angiver, at der har været problemer med arbejdsmiljøet, hvor konflikter har skabt misforståelser og utryghed, men at det er i fortidigt perspektiv, og at de nu meget gerne vil have ro til at få omstillet organisationen til fremtiden. Dog er der også enkelte områder i organisationen, hvor der er skår, der skal klinkes, og også det skal der arbejdes med. 

- Bestyrelsen kan ud af rapporten ikke læse, at der er en frygtkultur i UC SYD, men at der berettiget er en frygt og bekymring for at miste sit arbejde som følge af de mange nedskæringer, der har været i UC SYD de senere år. Med baggrund i det, kan jeg på hele bestyrelsens vegne sige, at vi bakker op om direktionen og den retning, der er sat for UC SYD, siger Diana Mose Olsen og fortsætter. 

- Jeg er glad for, at rapporten viser, at der ikke er en frygtkultur, men det er også klart, at vi som bestyrelse måtte reagere, da vi fik meldinger om, at noget var galt. Frygtkulturen er nu afkræftet, og det er jeg tilfreds med, slår formanden fast. 

Bestyrelsen anerkender, at der har været et massivt pres på organisationen, med besparelser, fyringer og høje følelsesmæssige krav, men bestyrelsen lægger samtidig stor vægt på, at der i UC SYD ikke må være krænkende adfærd, som overfusninger, voldsomme udbrud med videre som følge deraf. Der skal findes en anden samarbejdsform, som alle kan være i, og naturligvis skal ledelsen gå forrest og har et særligt ansvar herfor. 

Skabe mere tydelige sammenhængskraft 
Flere ansatte peger på, at der er behov for klarere ledelsesmandater, rolle- og funktionsbeskrivelser på flere niveauer lige fra bestyrelse til menig medarbejder samt at få styrket en fælles identitet i UC SYD, hvilket kan ske gennem en tydeligere retning og strategi. 

- Bestyrelsen anerkender de udfordringer, der er blevet belyst, og dem skal der nu sættes fokus på, så vi kan skabe en endnu stærkere sammenhængskraft i organisationen, styrke dialogen på alle niveauer og sikre et godt arbejdsmiljø for alle medarbejdere, siger Diana Mose Olsen. 

Nu begynder arbejdet 
Rapporten adresserer en række tiltag, UC SYD kan gå i gang med for at rette op på de forhold, der tidligere har givet anledning til frustrationer. 

- Med denne undersøgelse i hånden har vi et solidt grundlag for at tage de næste skridt. Vi er en organisation med engagerede og dygtige medarbejdere, og vi ser frem til at bygge videre på vores styrker og skabe en endnu bedre arbejdsplads for alle i UC SYD, forklarer Diana Mose Olsen. 

Arbejdet med anbefalingerne begynder snarest muligt og vil køre parallelt med de handleplaner, som bliver udarbejdet på baggrund af UC SYDs APV. 

- Dybest set har organisationen nu brug for arbejdsro til at komme i mål med de udfordringer, som er blevet belyst, fremhæver Diana Mose Olsen.

Læs hele rapporten fra Konsulenthuset LEAD her.