Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Reform styrker UC SYDs uddannelser 

En ny stor reform på uddannelsesområdet er i dag landet, og det viser sig, at UC SYD har været med til at præge reformen i en positiv retning for hele Syd- og Sønderjylland. 

Publiceret:

Regeringen og alle Folketingets partier på nær Radikale Venstre og Borgernes Parti har netop præsenteret en stor reform for de professionsrettede uddannelser, og reformen indeholder en masse spændende nyheder.

- Med reformen kommer der blandt andet en væsentlig øget bevilling, så alle professionshøjskoler kan styrke de professionsrettede uddannelser, og det er jeg rigtig glad for, siger rektor på UC SYD, Alexander von Oettingen.

Rektoren i det syd- og sønderjyske noterer sig også, at regeringen og forligspartierne har lyttet til de ønsker, UC SYD og blandt andet Udviklingsråd Sønderjylland samt Education Esbjerg har haft med til forhandlingsbordet.

- Det såkaldte udkantstaxameter, der giver flere penge til uddannelser med små hold i udkanten af Danmark, bliver fremrykket, og det er godt nyt, da det er dyrere at bedrive uddannelser med små hold end de store hold, der ligger i de store byer, forklarer Alexander von Oettingen.

Forbedrede uddannelser
Udover at øge den samlede finansiering til professionsområdet peger reformen også på, at der skal ske en fornyelse af professionsuddannelserne. Der bliver tale om et kvalitetsløft helt generelt, og det vil være med til at gøre uddannelserne mere attraktive, efterhånden som reformen bliver implementeret.

- Socialrådgiveruddannelsen kommer først, og da den nye uddannelse allerede skal være klar til sommeren 2026, skal vi i den grad i arbejdstøjet allerede nu, siger Alexander von Oettingen.

Herefter følger den nye pædagoguddannelse, der skal stå klar i 2027, hvorefter der skal arbejdes benhårdt med sundhedsuddannelserne og resten af professionsbacheloruddannelserne.

Reformens elementer implementeres gradvist frem mod 2030, og selv om det måske lyder som en lang årrække, skal der stadig arbejdes hurtigt.

- Når så mange uddannelser skal reformeres på en gang, er der tale om en meget kompleks opgave, som vi heldigvis er helt klar på at gå i gang med, og jeg er sikker på, at det bliver til alles bedste, siger Alexander von Oettingen.

Noget helt håndgribeligt er blandt andet, at der skal skæres 15 ECTS af uddannelserne, og hvad det konkret betyder, er for tidligt at sige.

- Arbejdet med at tilrettelægge de nye uddannelser skal ske i brede faglige samarbejder med aftagerfeltet, studerende og ansatte, så det bliver spændende at se, hvordan det konkret udmøntes, siger Alexander von Oettingen.

Øget mulighed for efter- og videreuddannelse
Med store justeringer og en mindre forkortelse af uddannelserne har aftalepartierne også haft øje på, at der kan blive behov for øget opkvalificering i løbet af arbejdslivet.

- Der bliver åbnet for, at flere kan tage en videreuddannelse, og vi får professionsmasteruddannelser, som over tid kan øge attraktiviteten af vores grunduddannelser. Det bliver dermed lettere at skabe interesse for livslang læring gennem hele karrieren, hvis man vælger at tage en professionsrettet uddannelse, vurderer Alexander von Oettingen.

Samlet set er det en glad rektor, der i dag har modtaget budskabet om reformen.

- Vi har gennem næsten to år forsøgt at præge politikerne i den rigtige retning, og vi kan konstatere, at det langt hen ad vejen er lykkes, så jeg er godt tilfreds, forklarer Alexander von Oettingen.

Læs hele aftalen her.