Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Velfærden i Syd- og Sønderjylland er truet

Publiceret:

Syd og Sønderjyllands største uddannelsesinstitution, UC SYD, ser med bekymring på regionens fremtidige velfærd og tager nu selv konsekvensen af de senere års dårlige optagetal.

Det er ikke nogen overraskelse, at de unge flytter til storbyen og fravælger velfærdsfag såsom lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver. Trenden med færre og færre ansøgere har stået på i flere år, men det er først de seneste to år, det for alvor er slået igennem med mange ledige studiepladser på UC SYD.

- Vores største bekymring er dybest set, at vi fremover kommer til at mangle velfærdsuddannede i hele Syd- og Sønderjylland, siger Alexander von Oettingen, der er rektor på UC SYD, og fortsætter.

- Der er allerede en mangel på professionsuddannede i vores område nu, og jeg kan nøgternt konstatere, at det kun bliver endnu værre, når vores meget små årgange bliver færdige med studierne om tre til fire år. Vi ser med andre ord ind i en meget kritisk fremtid for Syd- og Sønderjylland, hvor mangelsituationer med meget stor hyppighed vil opstå, hvad enten vi taler i kommunerne, i Region Syddanmark eller hos private aktører.

UC SYD tilpasser organisationen
Udover den langsigtede bekymring for, om der bliver uddannet nok mennesker til velfærdsprofessionerne, har det lave antal studerende også en umiddelbar effekt på UC SYD.

Således har medarbejderne på Institut for sundhedsuddannelser samt Institut for samfund og kommunikation i denne uge fået besked om, at der til næste år skal findes henholdsvis cirka fem millioner kroner og op mod en million kroner på deres budget, hvilket kommer oven i den større tilpasningsrunde UC SYD gennemførte i foråret, hvor der i alt blev nedlagt 46 årsværk.

Som prognoserne er nu, skal UC SYD frem mod 2027 finde yderligere og sikkert også mere end 30 millioner kroner oven i de cirka 40 millioner kroner, der allerede er planlagt besparelser for.

- Når man skal spare så meget, kan det mærkes, og vi kan heller ikke udelukke, at det vil medføre lukning af uddannelser eller sammenlægning af uddannelser, forklarer Alexander von Oettingen.

Rektoren uddyber at alt er i spil, og at UC SYD i samarbejde med de forskellige samarbejdsforummer i organisationen arbejder på holdbare løsninger.

- I udgangspunktet er UC SYD en stærk professionshøjskole, men vi skal tilpasse os virkeligheden selv om det naturligvis også gør ondt i forhold til de gode kolleger, vi kommer til at miste, siger Alexander von Oettingen.

Præcist hvordan besparelserne rammer de forskellige institutter, afdelinger og uddannelser er endnu for tidligt at spå om, da der er tale om decentrale justeringer, som sker løbende.

- Uanset hvor det rammer, er det negativt for Syd- og Sønderjylland, da vi uddanner til vores nærområder. Med færre studerende og måske færre uddannelser bliver rekrutteringssituationen for arbejdsgiverne svær fremover, vurderer rektoren. 

Der er dog håb
Det hele er dog ikke en forfaldshistorie, for der er også gode takter. Således har sygeplejerskeuddannelsen i Esbjerg haft et rigtigt flot optag i 2023, og den nye pædagoguddannelse i Tønder er kommet godt fra start.

- I forhold til Tønder er vi utroligt glade for det nye hold, da det viser, at vi med et stærkt samarbejde med interesserede aktører kan skabe noget nyt. Det stærke samarbejde med Tønder Kommune bærer i den grad frugt, forklarer Alexander von Oettingen, som samtidig rækker ud mod andre partnere.

- Vi laver mange samarbejdsaftaler lige nu, og vi vil gerne knytte vores lokalområde endnu tættere til os som uddannelsesinstitution, for vi kan se, det hjælper, uddyber rektoren.
Aftalerne er med til at styrke de mange samarbejder, som naturligt er mellem lokalsamfund og UC SYD, så alle i fællesskab giver hånd på det gode samarbejde til gavn for fremtidens stærke professioner.