På denne side kan du læse mere om UC SYDs uddannelsestilbud og vidensmiljøer inden for teknologiforståelse, kunstig intelligens, makerspaces og digital dannelse. Disse områder er blevet centrale omdrejningspunkter i skolen og på tværs af alle uddannelsesniveauer.
Mange kommuner, skoler og institutioner arbejder allerede aktivt med teknologier i deres pædagogiske praksis. Teknologiforståelse er nu på vej til at blive et valgfag og en integreret del af udvalgte fag i folkeskolen. Arbejdet med at danne og uddanne børn, unge og voksne, så de bliver digitalt myndige og får kompetencer til at handle med og gennem teknologi kræver ny viden og kompetencer hos undervisere, pædagoger og ledere.
På UC SYD arbejder vi med at udvikle og præge undervisning og læring af teknologiforståelse og digital dannelse. Vores undervisere og forskere har en dyb viden og indsigt så uanset om målet er faglig inspiration, oplæg, efter-videreuddannelse, vejledning eller særligt tilrettelagte forløb hos jer, kan vi tilbyde kvalificerede løsninger på aktuelle udfordringer.
Hvordan bliver I klar til teknologiforståelse som valgfag?
Teknologiforståelse ventes ifølge den nye folkeskolerefom at blive indført som ny faglighed og et nyt valgfag fra skoleåret 2027-2028.
Fagligheden skal integreres i udvalgte eksisterende fag i 1. til 9. klasse og der skal desuden udbydes et nyt toårigt praktisk/musisk valgfag i udskolingen i 7.-8. og 8.-9. klasse.
Elever, der vælger teknologiforståelse som valgfag, vil ugentligt blive undervist i faget i to moduler á 45 minutter.
Der er enighed om, at teknologiforståelse som valgfag i 7.-8. klasse afsluttes med en prøve, som det også er tilfældet for de øvrige praktiske/musiske valgfag.
Formålet med det nye fag er at elever i folkeskolen bliver undervist i, hvordan de forholder sig kritisk og konstruktivt til digitaliseringen og teknologier i deres hverdag og i det omkringliggende samfund.
Fleksible formater
De nedenstående formater kan kombineres og kobles på den måde meningsfulde for netop jeres skole og praksis.
Målgruppen kan f.eks. være:
- Fagteams
- Klasseteams
- Ledelsesteams
- Hele skolen
- Hele kommunen
Vores forskellige formater kan tilrettelægges efter jeres ønsker og behov. Vi vægter at udvikling er en samskabelsesproces mellem jer og os. Vi arbejder undersøgende og eksperimenterende med teknologier og teknologiforståelse. Vi ønsker at understøtte det, der giver mening for jer.
Herunder ses et eksempel på, hvordan et mindre aktionslæringsforløb kunne se ud:
Fleksible temaer
Vi tilbyder udvikling og efter- og videreuddannelse indenfor følgende temaer. Vores temaerne er fleksible og kan kombineres og tilpasses efter netop jeres behov
Kunstig intelligens
Er jeres skole klar til kunstig intelligens og sprogmodeller?
Kunstig intelligens udfordrer skolens hverdag, både i fagene og til prøverne. Hvordan udvikler I en politik på skolen, der både omfavner og afgrænser elevernes og lærernes brug af kunstig intelligens på både fornuftig og meningsfuld måde?
Hvordan navigere og udnytter I de muligheder, som kunstig intelligens bringer med sig? Hvordan du som lærer forstå og bruge værktøjer som f.eks. ChatGPT eller Copilot på en etisk forsvarlig måde enten i undervisningen eller som en del af din forberedelse?
Hvordan ruster I jeres elever til at navigere i en verden med kunstig intelligens? Har de den fornødne teknologiforståelse til at anvende kunstig intelligens kreativ, kritisk og etisk?
Vi tilbyder:
Inspirationsoplæg, kurser eller længere udviklingsforløb med fokus på f.eks.
- Hvor I får grundlæggende viden om kunstig intelligens og sprogmodeller.
- Hvordan I bruger sprogmodeller som fagligt værktøj i undervisningen på en meningsfuld måde.
- Hvordan I klæder jeres elever på til at bruge kunstig intelligens på en korrekt og etisk måde, så de kan navigere og udnytte de muligheder kunstig intelligens bringer med sig.
Programmering i skolen
Er jeres skole klar til at integrere programmering og teknologiforståelse?
Teknologier og kunstig intelligens udvikler sig hurtigt, er det afgørende at forstå, hvordan computere “tænker” og arbejder. Fremtidens generationer har brug for en grundlæggende forståelse af computationel modellering og prompting. En hensigtsmæssig måde at imødekomme dette på er ved at arbejde med kodning og programmering i fagene.
Hvordan arbejder I med teknologiforståelse gennem brug af både analoge og digitale tilgange til kodning. Hvordan opbygger I elevernes færdigheder og giver eleverne mulighed for at tage kritisk stilling til det digitale.
Vi tilbyder:
Inspirationsoplæg, kurser eller længere udviklingsforløb med fokus på f.eks.
- Hvordan I kan arbejde med grundlæggende programmeringsfærdigheder og kendskab til centrale programmeringsværktøjer.
- Hvordan I kan styrke elevernes kompetencer inden for computationel tænkning og –modellering i og på tværs af fag
- Hvordan I kan udvikle en programmeringsdidaktik og computationelle metoder i undervisningen.
Robotter i undervisningen
Gør undervisningen i teknologiforståelse mere interaktiv med robotter
Robotter kan gøre undervisningen i teknologiforståelse mere håndgribelig og mere interaktiv. Arbejdet med robotter fremmer en dybere forståelse af emner inden for programmering, matematik, naturvidenskab. Samtidig kan robotter fremme elevernes kreativitet og understøtte skabende processer inden for de kreative fag i skolen.
Hvordan kan I arbejde med robotter gennem brug af både analoge og digitale tilgange til kodning? Hvordan opbygger I elevernes færdigheder og giver eleverne mulighed for at tage kritisk stilling til robotters stigende tilstedeværelse i vores samfund?
Vi tilbyder:
Inspirationsoplæg, kurser eller længere udviklingsforløb med fokus på f.eks.
- Hvordan I kan styrket elevernes faglige forståelse for robotter både teknisk og fagligt.
- Hvordan I kan arbejde med robotter med henblik på at styrke elevernes kritiske tænkning og problemløsningsevner.
- Hvordan I kan arbejde med etiske dilemmaer og samfundsrelaterede problemstillinger relateret til robotteknologier.
Makerspaces i skolen
Makerspace i skoleregi er et dynamisk, praktisk og kreativt læringsmiljø, hvor eleverne kan udforske og udvikle deres idéer og kompetencer inden for teknologi, håndværk og innovation. Formålet med sådanne rum er at give eleverne mulighed for at udforske deres egne ideer, opfinde nye løsninger og arbejde på tværs af fagområder i en praktisk sammenhæng.
Hvordan etablerer I et makerspace på skolen og hvilke teknologier relevante at integrere? Hvordan skaber I som skole en sammenhæng mellem det der foregår i makerspaces og i fagene? Hvordan opbygger i kompetencer og færdigheder hos lærere og elever i forhold til brugen af makerteknologier og makerspaces?
Vi tilbyder:
Inspirationsoplæg, kurser eller længere udviklingsforløb med fokus på f.eks.
- Rådgivning og sparring vedrørende etablering og udvikling af makerspaces på jeres skole.
- Kompetenceudvikling i forhold til brug af makerteknologier som eksempelvis lasercuttere, 3d-printere og folieskærere.
- Udvikling af makerspacedidaktikker og designtilgange, der er afstemt jeres elevgrupper.
Teknologiforståelse i fagene
Teknologiforståelse er en integreret del af alle fagene. I ‘idræt’ eller ‘madkundskab’ kan man f.eks. undersøge, hvordan sundhedsapps påvirker børn og unges trivsel. I ‘billedkunst’ eller ‘håndværk og design’ arbejdes med digital design. I sprog- og kulturfagene indgår digital kommunikation, multimodale tekster, ekkokamre og fake news. Ligeledes er computationel modellering et element i 'matematik’ og ‘natur/teknologi´.
Hvordan er teknologiforståelse en integreret del af fagene på jeres skole? Hvordan bruges teknologiforståelsesfagligheden til at skabe en mere eksperimenterende og undersøgende indgang til jeres fag? Hvordan styrker I lærerens teknologiforståelsesfaglighed som afsæt for fagfornyelse og didaktisk udvikling?
Vi tilbyder:
Inspirationsoplæg, kurser eller længere udviklingsforløb med fokus på f.eks.
- Integration af teknologiforståelse i fagene, således læreren konkret kan arbejde mere undersøgende og eksperimenterende med fagets indholdsområder.
- Konkrete didaktiske greb som understøtter læreren i at skabe motiverende og engagerende undervisning med teknologi.
- Konkrete metoder og designtilgange til at arbejde kreativt med både problemløsninger samt udvikling af elevernes fantasi og praktiske færdigheder.
Vil du vide mere?
Hos UC SYD har vi medarbejdere der er involveret i forskning- og udviklingsprojekter med fokus på digitalisering og teknologiforståelse. Vores forskere har en international profil og samarbejder med andre forskningsmiljøer i fx Australien, USA, Finland, Norge, Island og Holland. Derudover udgives der med afsæt i disse samarbejder forskningsartikler og bogpublikationer både nationalt og internationalt.
UC SYD indgår i forskellige samarbejder på tværs af forsknings- og udviklingsmiljøer i Danmark, herunder:
Det Nationale Videnscenter for Læremidler: Her fokuseres der primært på teknologi og digitalisering i forhold til faglig og fagdidaktisk udvikling. UC SYD har bl.a. deltaget i projekter om digital læse- og skrivedidaktik, udvikling af vurderingsværktøjer til digitale læremidler samt hvordan teknologier kan understøtte kreative processer i fagene. Læs mere her.
Det Nationale Videnscenter for Digital Teknologiforståelse: Sammen med andre professionshøjskoler og universiteter arbejder vi på at udvikle teknologiforståelse som en faglighed i grundskolen. Fokus er på at hjælpe børn og unge med at blive kritiske medskabere af de digitale teknologier, der præger vores liv og samfund. Læs mere her.
CFUMaker.dk er en national online platform, der samler undervisningsressourcer inden for makerspace og teknologiforståelse. Sitet giver et overblik over landets makerspaces og aktiviteter og fremmer videndeling på tværs af kommunegrænser CFUMaker.dk henvender sig primært til pædagogisk personale, skoleledere og andre aktører inden for uddannelsessektoren, der arbejder med eller har interesse i makerspaces og teknologiforståelse i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. Læs mere her.
Se hvad CFU, UC SYD tilbyder på området:
It og teknologi | UC SYD
UC SYDs team omkring Teknologiforståelse
Lektor - Læreruddannelsen
Roland Hachmann (RHAC)
Lektor - Læreruddannelsen
Lars Petersen (LPET)
Lektor - Læreruddannelsen
Steen Juhl Møller (STJM)
Pædagogisk konsulent - CFU
Merethe Haahr Francis (MHFR)
Pædagogisk konsulent - CFU
Chris Krogsøe Mienert (CKMI)
Teknologikonsulent - CFU
Finn Faurbye (FFPA)