Publiceret:
Sandra Boel er uddannet jordemoder. Dét er hun, fordi kontakten til andre mennesker altid har været vigtig for hende. Og siden uddannelsens afslutning i 2014 er det også hér, hun har fået nogle af de fedeste og mest adrenalinpumpende oplevelser. Både på fødegangen i Bergen i Norge og på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.
-Jordemoderfaget er både enormt udfordrende, men også enormt givende. De adrenalinkick, jeg får som jordemoder, ville jeg have svært ved at få andre steder, siger Sandra.
Men da Sandra i 2017 pludselig er dén, som ligger med en nyfødt baby i armene, bliver der vendt op og ned på hendes verden. Tiden på barsel minder hende om en lyst, som begyndte at spire, allerede mens hun læste til jordemoder.
Sundhedsfaglig kandidat tæt på familien i Esbjerg
Sandra begynder derfor at undersøge muligheden for at bygge en kandidatuddannelse oven på sin professionsbachelor. Hun leder blandt de sundhedsvidenskabelige kandidater, fordi sundhed stadig er dét emne, som interesser hende mest. Og i sidste ende falder valget på Folkesundhedsvidenskab, som hun søger ind på i 2018.
-Folkesundhedsvidenskab tiltalte mig mest, fordi det er en meget bred sundhedsfaglig uddannelse, hvor du stadig kan tage forskellige specialiseringer undervejs, og du har mulighed for at komme i praktik. Med den ville jeg kunne gå fra at have den der helt, helt nære patientkontakt som jordemoder til at se det hele mere fra oven og være en del af planlægningen, fortæller Sandra.
Som et ekstra plus ligger uddannelsen på Syddansk Universitet i Esbjerg – i samme by, hvor Sandra bor med sin mand og to børn.
Kan koble teori på praksiserfaring
Ligesom det kan være udfordrende at gå fra bachelor- til kandidatniveau, kræver det også noget at gå fra en professionsbachelor til en kandidatuddannelse. Hér handler det særligt om lære at tænke og arbejde akademisk.
-Der er nogle kompetencer inden for statistik og metode, som man ikke i samme omfang har på en professionsbacheloruddannelse, som man har på en almindelig bachelor. De kompetencer fik jeg dog mulighed for at tilegne mig på et adgangskursus, som jeg skulle tage hen over sommeren op til studiestart. Det var én uges intens undervisning, og det var fint allerede hér at blive forberedt på niveauet, og hvad der forventes af én, siger Sandra.
På kandidatstudiet er de en god blanding af studerende med professionsbachelor- og med bachelorbaggrund. Nogle kommer direkte fra skolebænken, mens andre har været væk fra studierne i flere år. I Sandras tilfælde er der gået fire år, og selvom dét at studere i første omgang virker fjernt, ender arbejdserfaringen med at blive hendes største fordel på kandidatstudiet.
Fra specialist til generalist – og flere jobmuligheder
Kandidatuddannelsen i Folkesundhedsvidenskab giver Sandra mulighed for at dykke ned i emnet ”risikokommunikation”, som hun har beskæftiget sig meget med som jordemoder. Hér ligger der et stort ansvar i at fortælle den gravide om risikoen for misdannelser, fosterskader og komplikationer.
-Inden for jordemoderfaget og generelt inden for sygehusvæsenet har vi en kæmpe udfordring i at kommunikere risici. De gravide handler jo på baggrund af dét, som vi jordemødre fortæller dem, og derfor er det virkelig vigtigt at vide, hvordan du skal kommunikere til fødende, og hvordan de opfatter det, forklarer Sandra og tilføjer:
Men det er ikke kun risikovidenskab, som Sandra er blevet endnu skarpere på. Hun har også fået nye kompetencer inden for analyse og sundhedsplanlægning, som betyder, at hun også kan søge jobs uden for fødegangen. Blandt andet jobbet som fuldmægtig i Økonomi og Planlægningsafdelingen på Sydvestjysk Sygehus, som bliver hendes i november 2020.
-Jeg havde egentlig glemt, at jeg havde søgt jobbet, da jeg blev indkaldt til samtale, for jeg troede ikke, jeg havde forudsætningerne for at sidde i en økonomi- og planlægningsafdeling. Men kandidaten giver mig netop en bred vifte af kompetencer, som gør, at jeg kan varetage mange flere funktioner. Jeg skulle lige minde mig selv om, at jeg er gået fra at være specialist til at være generalist, siger Sandra.
Attraktiv hybrid for arbejdsgivere
I planlægningsafdelingen er Sandra tovholder på mange forskellige projekter og opgaver. Lige nu er hun for eksempel med til at udarbejde materialet for den kommende femårige strategi for Sydvestjysk Sygehus, og så sidder hun og laver store rokadeplaner for ansatte og afdelinger, som skal flyttes rundt og genhuses under ombygningen af sygehuset.
I jobbet som fuldmægtig kommer hun også med værdifuld viden om anatomi og sygdomslære – og om dét at være en del af det udførende led på Sydvestjysk Sygehus.
-Jeg har en forståelse for, hvad det vil sige at være på gulvet, og jeg har en stor respekt for alle ansatte fra det udførende led. Dét er vigtigt, nu hvor jeg sidder i administrationen, som arbejder tæt sammen med ansatte fra både det udførende led og direktionen, siger Sandra og fortsætter:
-Fordi jeg skal servicere og arbejde tæt sammen med de forskellige afdelinger, er det samtidig utroligt rart, at jeg kommer med en viden om anatomi og sygdomme og forstår de latinske ord. Dét giver mig en vis tryghed, selvom jobbet er nyt, og jeg har skullet lære at være i stillingen.
Én gang jordemoder, altid jordemoder
Lige nu er Sandra rigtig glad for jobbet som fuldmægtig. Men det betyder ikke, at hun ikke stadig finder glæde i sin titel som jordemoder. Og det betyder heller ikke, at tiden som jordemoder er lagt endegyldigt bag hende.
Jordemoder
Du lærer alt om graviditet, fødsel og barsel. Uddannelsen udvikler dig både personligt og fagligt.
Optagelse: Kvote 1 og kvote 2