Publiceret:
En times pendlertid er intet problem, når man kan dele den med andre fra studiet
Fakta
Kirstine Zacho Berdien er 24 år, bor i Kolding og læser til jordemoder på UC SYD i Esbjerg. Hun bor i Kolding og pendler hver dag i studieperioderne til Esbjerg.
I toget kan de studerende både være sociale, diskutere undervisningen og tage hul på morgendagens lektier
- Der er mødepligt på studiet, men jeg ville slet ikke være pendlertiden foruden. Der kan jeg og mine pendlende studiekammerater nemlig vende dagen og få hul på læsningen til dagen efter, fortæller Kirstine.
I studieperioderne er Kirstine aktiv socialt på studiet og engagerer sig i alt fra jordemoderfester til akupunkturaften. I praktikperioderne kribler det i fingrene på hende, hvis ikke hun har haft en fødsel længe.
Hvorfor har du valgt at uddanne dig til jordemoder?
Jeg har længe haft en fascination af graviditeter og fødsler. Hvad kvindekroppen kan, det fascinerer mig sindssygt meget. Jeg har hørt mange podcasts og sat mig ind i ting omkring fødsler, fordi jeg syntes, det var fedt, og det interesserede mig.
I mine sabbatår, så siger min mor til mig: Jeg tror godt, jeg ved, hvad du skal være. Og så var jeg sådan - ja, ja, det har du mange gange. Så jeg var bare sådan, det er fint. Hvad siger du denne her gang?
Jeg tror, du skal være jordemoder.
Min første tanke var, at det tror jeg ikke, jeg kan. Det var lidt for meget, tænkte jeg. Jeg har altid været lidt bange for nåle på en eller anden måde. Og det tror jeg sådan lidt har bremset mig, men det er jo bare noget, man skal lære.
Så selvom jeg ikke var helt sikker, så søgte jeg ind alligevel. Og jeg er så glad for, at jeg sprang ud i det. Man lærer nemlig tingene hurtigt med god vejledning og indkøring i teori og praksis under uddannelsen.
Hvordan oplever du hverdagen på jordemoderuddannelsen?
Uddannelsen er opbygget sådan, at vi har et semester på skolen, og så har vi et semester i praktik osv. På den måde får man ret hurtigt omsat teorien til praksis.
I studieperioden har vi undervisning fast fra 8 til 15 hver dag. I undervisningen har vi mange små workshops, hvor underviserne er rigtig gode til både at bringe rigtige historier ind fra deres tid som jordemødre. De er gode til at lave små skuespil ud af det, og det lærer vi rigtig meget af.
Vi lærer også praktiske ting som at give injektioner, lave udvendige undersøgelser mv.
Man bliver taget godt i hånden af studiet. Det gør jo selvtilliden større.
Hvordan er det at bo i Kolding, når du læser i Esbjerg?
Ja der er jo mødepligt i Esbjerg, men jeg er faktisk rigtig glad for, at jeg pendler i skole. Vi er fem-seks stykker, der pendler, og for mig tager det cirka en time hver vej.
Jeg synes, det er vildt dejligt, det der med at gå sidde i toget på vej hjem og snakke med sine studieveninder om, hvad er det, der er sket i løbet af dagen. Jeg har også mulighed for at læse op til dagen efter i toget.
Og det samme om morgenen. Der spiser vi fx morgenmad i toget, og sidder lige og snakker om dagens lektier, inden vi når til Esbjerg.
Hvordan er studiemiljøet?
Jamen der er en masse muligheder for at være social på jordemoderstudiet i Esbjerg. Vi har morgensang et par gange pr. semester, derudover er der jordemoderfester, klubber og akupunkturaftener, hvor en af vores undervisere laver øre-akupunktur.
Og så er der også forskellige andre ting for alle de studerende på campus. Og man kan jo bare vælge til og fra, som man selv gerne vil.
Vi har et tæt forhold til vores undervisere, så der er altid at nogen at gå til, hvis man har behov for det.
Hvordan oplever du sammenhængen mellem teori og praksis på din uddannelse?
Jeg synes, at man lærer bare sindssygt meget både på studiet, og når man er i praktik. Man lærer så meget, når man har det i hænderne. Man kan jo læse nok så meget i bøgerne, men det handler også om at komme ud og have en hverdag, og møde den fødende, hvor hun er.
Og tingene sætter sig virkelig fast. Man lærer hurtigt, at når du siger, at du har de her symptomer, så ved jeg lige, hvad det er. Det er superfedt.
Hvad drømmer du om at bruge din uddannelse til?
Jeg tror, at der er mange, der tænker, at hvis man er jordemoder, så kan man arbejde på en fødegang. Men man kan så mange ting. Vi har fx en underviser, der har arbejdet på en privat fertilitetsklinik også, og det har jeg fx aldrig tænkt over, at man kunne før.
Så det åbner så mange døre at være jordemoder.
Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal. Det må fremtiden vise. Men jeg tænker helt sikkert, at jeg skal starte på fødegang. Det kan jeg godt lide. Jeg synes, det er fedt at få det der adrenalin-kick, der er på fødegang.