Publiceret:
Vi ønsker kun at hjælpe andre mennesker
Fakta
Sarah Hingebjerg Christensen er 23 år og læser til socialrådgiver på UC SYD i Esbjerg.
- Den største fordom, jeg har mødt, er, at socialrådgivere bare er dem, der tvangsfjerner børn, og ellers sidder vi i dårligt humør på jobcenteret og sender folk ud i sygdom. Det er ofte os, der bliver set dårligt på i medierne, for der bliver aldrig rigtig snakket om det positive ved vores job.
Men vores faglighed kan jo bare rigtig meget, og alle jeg kender på uddannelsen, ønsker kun at uddanne sig til at hjælpe andre mennesker – inklusive mig selv.
Hvorfor har du valgt at uddanne dig til socialrådgiver?
Fordi uddannelsen lød vildt spændende. Men det var jo ikke lige det, jeg troede, jeg skulle. Jeg er sådan set uddannet frisør. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det var ikke det, jeg skulle. Så jeg skulle i gang med noget andet. Derfor begyndte jeg at undersøge mulighederne og fandt bare ud af, at jeg skulle være socialrådgiver.
Det lød bare meget mere som mig. Jeg synes, det er megafedt at have med mennesker at gøre, men også at man har skrivebordsarbejde også. Og så bare at komme ud og hjælpe andre mennesker.
Hvordan kom du fra frisørfaget til at tage en uddannelse som socialrådgiver?
Jeg har en rigtig sød kæreste derhjemme, som har været ved min side hele tiden. Han har virkelig støttet mig. Det var faktisk ham, der fandt uddannelsen til mig.
Jeg havde på det tidspunkt ikke nogen gymnasial baggrund, altså vidste jeg, at jeg blev nødt til at supplere for at komme ind på studiet. Så jeg fandt ud af, at jeg kunne læse en HF-pakke på VUC. Det tog et år, og så havde jeg de fire fag, som gjorde, at jeg kom ind.
Hvordan oplever du hverdagen på din uddannelse?
Jeg synes, hverdagen er meget stille og roligt. Vi har selvfølgelig undervisning og ting, vi skal læse. Men jeg føler, der er en ret god balance i gang mellem studiet og ens fritidsliv. Der er fx ingen mødepligt på studiet, men vi skal selvfølgelig deltage i eksamen.
Jeg prøver at engagere mig socialt på campus. Jeg bruger vores fredagsbar herude på skolen. Og ellers deltager jeg i forskellige events, der er for studerende her rundt omkring Esbjerg. Blandt andet gennem Education Esbjerg, som har rigtig mange gratis arrangementer til studerende, hvilket er superfedt.
Er der et tæt forhold til underviserne?
Jeg synes, at underviserne er rigtig søde. Jeg ved ikke, om man kan betegne, at vi er tætte, for vi er jo ikke venner på nogen måder.
De kommer også tit med eksempler fra virkeligheden, som også bare gør, at det hele bliver meget mere spændende for os. Fordi så kan man sætte tingene i en kontekst.
Hvordan oplever du sammenhængen mellem teori og praksis på din uddannelse?
Jeg har ikke været i praktik som socialrådgiver endnu, men jeg har været i en snusepraktik. Det var spændende at komme ud og se en socialrådgivers hverdag og høre om de forskellige opgaver, der er, udover det, man bare lige kender til.
I forhold til sammenhængen imellem teori og praksis, så vil jeg sige, at jeg var i snusepraktik et sted, hvor det var et frivilligt tilbud. Så det var noget helt andet, de brugte dernede, end hvad vi har haft om. Det var meget pædagogisk relationsarbejde. Så selve teorien kunne jeg ikke nødvendigvis lige se, men jeg fik forklaret alt om, hvad for noget teori der blev brugt dernede. Så det satte det hele meget mere i perspektiv og gav en større viden om alt det, der ligger uden for undervisningen også.
Hvad har overrasket dig mest?
Jeg tror, at det, der har overrasket mig mest på socialrådgiveruddannelsen, er alt det, man kan bruge sin uddannelse til.
Som frisør følte jeg mig låst i forhold til uddannelsen, hvor jeg her har muligheden for at skifte retning inden for faget, hvis jeg har brug for andre udfordringer, så er der mange muligheder for at skifte og alligevel bruge sin faglighed. Ligesom der er masser af efteruddannelse og kurser, man kan tage og udvikle sin faglighed yderligere i fremtiden.
Hvad drømmer du om at bruge din uddannelse til?
Jeg ved, at jeg rigtig gerne vil arbejde med enten børn, psykiatri, eller i kriminalforsorgen. Det er de områder, jeg finder mest glæde ved.
Jeg drømmer bare om at komme ud og hjælpe mennesker.