Sådan foregår optagelsessamtalen
Det kan være en smule angstprovokerende at skulle til optagelsessamtale. For hvordan foregår det, og hvad skal der ske? Vi vil rigtig gerne, at du føler dig tryg, når du er til optagelsessamtale hos os. Derfor har vi samlet alt, hvad der er værd at vide om optagelsessamtalen lige her.
Det er så langt fra en eksamen som det overhovedet kan komme. Det er bare en stille og rolig samtale. Det der overraskede mig mest ved samtalen var, at der ikke var noget rigtigt og forkert, men at det bare var en samtale.
Simon, lærerstuderende
En samtale, ikke en eksamen
Optagelsessamtalen er, som ordet også siger, en samtale. Det er altså ikke en eksamen. Det er en dialog, hvor du har mulighed for at vise din motivation for at søge ind på læreruddannelsen.
Simon og de andre studerende tager imod dig
Simon, som er med i videoen nedenfor, er en af dem, som står klar til at tage imod dig, når du skal til samtale hos os. For at skabe en afslappet og tryg stemning, er det nemlig vores lærerstuderende, der tager imod dig. Vores studerende ved selv, hvordan det er at være i dine sko og kan derfor også være med til at berolige dig, hvis du har behov for det.
Hvem skal til optagelsessamtale?
Álle, som har under 7 i gennemsnit fra den adgangsgivende eksamen – eller som endnu ikke er sikker på at få et gennemsnit på 7 eller derover – skal søge ind via kvote 2 og efterfølgende til en optagelsessamtale
Hvorfor skal jeg til optagelsessamtale?
Hvis dit snit er under 7 kan du ikke komme direkte ind på uddannelsen. I stedet har du mulighed for at søge ind via kvote 2 og komme til en optagelsessamtale, hvor du kan vise os, at du har den motivation, der skal til. Langt de fleste (over 90 %) bliver tilbudt en studieplads efter at have været til optagelsessamtale, så der er gode chancer for, at du bliver optaget på uddannelsen.
Hvordan foregår optagelsessamtalen?
Du skal igennem to forskellige interview-runder, der hver varer 15 minutter plus forberedelsestid.
Det ene interview har fokus på din personlige motivation i forhold til læreruddannelsen og lærerarbejdet. Udgangspunktet er en case med dilemmaer, som er en del af en lærers arbejde. Det kan være en konflikt fra skolegården eller en situation i klasseværelset. Du skal her forestille dig at være læreren og forholde dig til de problemstillinger, der er i casen.
Det andet interview, som finder sted umiddelbart efter det første, har fokus på din evne til at læse tekster, der behandler aspekter fra skolen. Her skal du vise, at du kan finde frem til de centrale pointer i teksten. Her er det din evne til at analysere, som er i fokus.
Hvor længe varer optagelsessamtalen?
Optagelsessamtalen tager typisk to til tre timer. Mød ind senest et kvarter før den tid, du har booket, så du har god tid til at blive registreret, finde dit lokale og få nerverne i ro.
Hvad bliver jeg målt på?
Du bliver vurderet ud fra din:
- Motivation
- Kognitiv formåen
- Samarbejdsevne og personlig integritet
- Kommunikationsevne
- Etisk formåen
- Faglig tekstforståelse og teksthåndtering
Hvordan forbereder jeg mig bedst?
Tænk over, hvorfor du gerne vil være lærer. Hvad er det som tiltaler dig? Hvordan vil du gerne være som lærer? Hvilke udfordringer er du parat til at tage på dig?
Hvad sker der efter samtalen?
Intervieweren giver dig ikke besked om, hvordan du har klaret dig til samtalen. Det kan du til gengæld se på nettet inden for et par dage efter samtalen.
Har du spørgsmål?
Du kan spørge os om alt lige fra optagelse, SU, udfyldelse af din ansøgning til valg af studie. Vi hjælper dig gerne.