Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Mads og Mathias fra Østjylland har valgt Esbjerg som studieby

Selvom Aarhus var det oplagte valg, valgte 20-årige Mads fra Grenaa og 26-årige Mathias fra Skanderborg at søge en studieplads i Esbjerg – med byen som 1. prioritet.

Publiceret:

Når der skal vælges mellem storby og provins, vælger de unge oftest storbyen. 

Men sådan er det ikke for Mads Kildal Christensen og Mathias Vedelkvist Henning. Øverst på deres liste står Esbjerg. Derfor fik UC SYD i Esbjerg topprioritet, da de søgte ind på henholdsvis lærer- og pædagogstudiet.

Særlig idrætsprofil og nice natur

For Mads er det en særlig idrætsprofil, som trækker ham mod Esbjerg. På UC SYD er det nemlig muligt at blive lærer med fokus på idræt og sundhed, hvor idræt er omdrejningspunktet gennem alle fire år på uddannelsen. 

-Min drøm er at undervise i idræt på en efterskole. Og så fylder idræt også rigtig meget i min fritid, hvor jeg både er frivillig i DBU, træner fodbold og er fodbolddommer. Så den her idrætsprofil er helt perfekt for mig, siger Mads.

Den særlige idrætsprofil kan også læses på professionshøjskoler i København og i Hjørring, men Mads har ikke været i tvivl om, at han ville læse i Esbjerg. Også selvom byen ligger 2,5 times biltur fra Grenaa, som er Mads' fødeby og nuværende hjemsted. 

Jeg synes, Esbjerg er en federe by at bo i. Der er smukke naturområder, og det er et ekstra stort plus, fordi jeg kan godt lide at cykle i min fritid. Så kan jeg vælge ruter i områderne ud til vandet.

Mads Kildal Christensen

 Portræt af Mathias Vedelkvist Henning og Mads Kildal Christensen
Mathias Vedelkvist Henning og Mads Kildal Christensen. Sidstnævnte i dén natur, han holder så meget af.

Billig husleje og storby-vibes

Mathias er enig i, at naturen i Esbjerg er ret enestående. Og samtidig mener han, at byen har de faciliteter, som en storby skal have. Lidt a la Aarhus, som er den storby, der ellers ligger tættest på hans hjemby, Skanderborg. 

-Langt hen ad vejen er der de samme ting i Esbjerg, som der er i Aarhus. Min kæreste og jeg har fundet en lejlighed midt i centrum, hvor gågaden er lige ved siden af. Og Føtex og Fakta er rundt om hjørnet, ligesom fitnesscenteret kun er en gåtur væk. Der er mange gode spisesteder. Vi er tæt på havet, og vi kan cykle ud og se en fodboldkamp på stadion, forklarer han. 

Men Esbjerg er ikke Aarhus – i hvert fald ikke, når man kigger på huslejepriserne og muligheden for at finde et sted at bo.

For 65 kvadratmeter lige midt i centrum betaler vi 5700 kroner i måneden. Med alle udgifter medregnet – lige fra tv, internet til forsikringer – giver vi 3600 kroner per mand. Hvis vi skulle finde noget lignende i Aarhus, er vi nok oppe i at betale 8000-9000 kroner bare for selve huslejen.

Mathias Vedelkvist Henning

I Aarhus kan bare dét at booke en fremvisning af lejlighed være svært. I Esbjerg er det muligt at finde en lejlighed på én dag. Mere skulle der i hvert fald ikke til, da Mathias og kæresten Julie var på lejlighedsjagt. Nu er det Mads' tur til at gøre dem kunsten efter:

-Jeg har allerede fået flere tilbud, så nu skal jeg bare ud og se dem, siger Mads.

Væk fra det velkendte

Både Mathias og Mads er klar over, at de lægger en del kilometer bag sig, når de rykker fra Østjylland til Vestjylland. Men tanken om at prøve noget nyt vejer tungere end frygten for at savne det velkendte.

Jeg har altid sagt, at hvis jeg skulle flytte væk, så ville jeg gerne flytte langt væk. Aarhus er min baglomme og har været det i 26 år – så her er risikoen for at støde ind i folk, jeg kender, stor. Og det er altså bare fedt at se noget nyt og lære nye mennesker at kende.

Mathias Vedelkvist Henning

Vennerne hjemmefra bakker op om beslutningen om at flytte, selvom Mathias' er mere positive end Mads':
 
-Mine venner siger: "Visse vasse, det tager jo ingen tid." De fleste har bil, så de kan jo nemt besøge mig, forklarer Mathias. 

-Mine synes, at Esbjerg er lidt langt væk fra Djursland. Men jeg glæder mig nu kun, siger Mads.

Der er også noget med mængden af mennesker på gaderne, som drager Mathias mod Esbjerg. Og væk fra Aarhus:

Aarhus er mere sammenpresset. Der er så uoverskueligt mange mennesker. Der er Esbjerg mere hyggelig. Der er stille, når der er stille. Men der er også gang i den, når der er gang i den. Min kæreste og jeg var her for eksempel, da der blev holdt gadefest. Det var fedt at se, hvordan byen også forstår at feste.  

Mathias Vedelkvist Henning

Selvom begejstringen for Esbjerg er stor, er der alligevel en grænse for, hvor esbjergensisk Mads og Mathias har lyst til at blive. Den "hviie" fodboldtrøje bliver ikke sådan lige skiftet ud med den blåstribede:

-Jeg bliver nok ved med at være AGF-fan... Men man skal jo aldrig sige aldrig, svarer Mads tøvende.

Der er ingen tvivl at spore hos Mathias. Han er med de "hviie".

-Én gang AGF-fan, altid AGF-fan, siger han og griner.

LÆS OGSÅ: Flere mænd vil være sygeplejersker på UC SYD