Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

UC SYD Esbjerg taber pusten

Publiceret:

Den delvis digitale uddannelse til socialrådgiver går sammen med bioanalytiker- og fysioterapeutuddannelserne frem i antallet af førsteprioritetsansøgninger.

Antallet af førsteprioritetsansøgninger til UC SYDs ti uddannelser i Esbjerg er samlet faldet med 17 procent fra 2023 til 2024. Tallet dækker over, at den delvis digitale socialrådgiveruddannelse går frem med 92 procent, mens bioanalytiker og fysioterapeut stiger med henholdsvis tre og 19 procent. Laborantuddannelsen holder niveau sammenlignet med 2023.  

Uddannelserne til lærer, jordemoder, administrationsbachelor, pædagog, sundhedsadministration og sygeplejerske går derimod tilbage.  

- Det er et problem, ikke kun for UC SYD, men bestemt også for hele vores region. Vi har brug for de her professioner i skolerne, børnehaverne, botilbuddene og på sygehusene. Det er et samfundsproblem, der skal løses, hvis vi vil sikre, at velfærdssamfundet også fungerer om bare fem-ti år i vores del af landet, forklarer Alexander von Oettingen, der er rektor ved UC SYD.

UC SYD oplever generelt en nedgang i antallet af førsteprioritetsansøgninger på 11,2 procent. Enkelte uddannelser har dog fremgang, mens andre har tilbagegang.  

- Det er ingen hemmelighed, at UC SYD og de danske professionshøjskoler er under pres. Antallet af ansøgere her i 2024 understreger, at der er brug for en reform på området, og at der fra politisk side kommer en håndsrækning til uddannelsesinstitutioner i yderområderne i Danmark, siger Alexander von Oettingen. 

Alle ansøgere, både kvote 1 og kvote 2, får svar på deres ansøgning fredag den 26. juli, hvor der også åbnes for ledige studiepladser i Esbjerg, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Tønder. Det betyder, at uddannelsessøgende, der ikke fik sendt en ansøgning inden fristen, stadig har mulighed for at starte på en uddannelse allerede til september.  

Når man søger ind via optagelse.dk, kan man søge mere end en uddannelse og vælge flere forskellige studiesteder. I den forbindelse bliver man bedt om at prioritere sine ansøgninger. UC SYD fokuserer primært på førsteprioritetsansøgerne, da UC SYD er relativt sikre på, at netop disse ansøgninger konverteres til studerende. 

Billedtekst:
UC SYD Esbjerg byder på ti uddannelser med start til september. Ledige studiepladser offentliggøres fredag d. 26. juli.

Pressekontakt  
Alexander von Oettingen, rektor, tlf. 72 66 52 09