Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Udsigt til færre pædagoger og sygeplejersker i Esbjerg

Publiceret:

UC SYD på Degnevej er hårdt ramt af nedgang på førsteprioritetsansøgninger til kvote 2, men der er også lyspunkter.
Esbjergs største uddannelsesinstitution kan for alvor mærke, at der er færre unge, der ønsker en velfærdsuddannelse. Klokken 12 fredag udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, og af de 11 udbudte professionsuddannelser på UC SYD i Esbjerg, oplever pædagoguddannelsen i år det største fald af antal ansøgninger sendt som førsteprioritet via kvote 2.

- Det er triste nyheder, da vi også i Esbjerg er afhængige af dygtige pædagoger og andre fagprofessionelle i fremtiden. Vi ser ind i et strukturelt problem, der på sigt vil gå ud over vores velfærdssamfund. Vi har brug for at Esbjerg Kommune, Esbjerg erhvervsliv, Education Esbjerg og vi som uddannelsesaktører i endnu højere grad står sammen og sætter fokus på, hvad Esbjerg kan som studieby og arbejdsplads – især også inden for velfærdsområdet, siger rektor Alexander von Oettingen.

Generelt færre studerende
I 2024 modtog man på UC SYD i Esbjerg samlet set 329 førsteprioritetsansøgninger via kvote 2. Sidste år var tallet 389. Dermed falder det samlede antal ansøgere med 15 procent via kvote 2 på UC SYD i Esbjerg.

– Det betyder jo, at vi samlet set får færre studerende, som tager en uddannelse på UC SYD Esbjerg, siger rektor Alexander von Oettingen.

Esbjerg er dét af UC SYDs fem lokationer, som har det største fald i antal førsteprioritetsansøgninger.

Flere bioanalytikere
Selvom UC SYD i Esbjerg kan se frem til færre pædagogstuderende og generelt færre studerende på campus, så er der lyspunkter at finde i dagens tal.

Bioanalytikeruddannelsen går frem med 25 procent flere førsteprioritetsansøgninger via kvote 2 i forhold til sidste år.

- Vi er glade for, at vi trods alt får flere ansøgere på bioanalytikeruddannelsen, men det er meget bekymrende, at vi ser et fald i antal ansøgere på syv ud af 11 uddannelser i Esbjerg. Reformer er ikke nok. Vi har brug for hjælp nu, siger Alexander von Oettingen.

Se hele dataarket med kvote 2-tallene fra UC SYD her.