Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

På skatteuddannelsen kan Karina kombinere passionen for mennesker med matematik

Publiceret:

Karina Wind er i gang med fjerde semester af sin professionsbachelor i skat. Hun håber, flere vil søge uddannelsen, som giver mange jobmuligheder. Til efteråret åbner uddannelsen i to nye byer.

Karina Wind havde aldrig hørt om professionsbacheloren i skat, da den poppede op på uddannelsesguiden UG.dk. Men da hun læste mere om den, blev hun med det samme nysgerrig. Oprindeligt havde hun troet, at hun ville læse til pædagog, men efter at have læst nærmere om pædagoguddannelsen, nåede hun frem til, at det ikke var noget for hende. Men hvad skulle hun så?

Jeg har altid gerne villet lave noget med mennesker, og så har jeg altid været glad for matematik, så jeg tænkte, om man kunne kombinere det på en måde, fortæller Karina Wind, som er vokset op i Sønderjylland.
På UG.dk skrev hun sine interesser ind, og guiden foreslog skatteuddannelsen, som blandt andet udbydes i Haderslev.

Karina Wind

Studerer professionsbachelor i skat

- Den uddannelse havde jeg ikke hørt om før, men da jeg fik læst mere om den, lød den superspændende, og jeg tænkte, at uddannelsen gav mig mulighed for at hjælpe mennesker med at navigere i, hvordan skattelovgivningen er skruet sammen. Så jeg tog en chance og søgte ind.

Jura og kommunikation

Den beslutning har hun ikke fortrudt. I februar begyndte hun på fjerde semester af sin uddannelse, som kombinerer mange fagområder som jura, regnskabsteknik, forretningsudvikling og kommunikation.

- Jeg har fået en større forståelse for, hvorfor vores skattesystem hænger sammen, som det gør. Og jeg er blevet overrasket over, hvor spændende det er.
I skrivende stund har hun lige færdiggjort en eksamensopgave, som handler om misbrug af skattesystemet, og det er et emne, der ligger Karina Wind meget på sinde.

- Vores skattevæsen og vores velfærdssamfund bliver ramt, når personer eller virksomheder misbruger systemet og ikke betaler det, de skal. Det er vildt spændende at fokusere på, siger hun.

Direkte i job

Professionsbacheloren i skat er stadig en ny uddannelse, og de første studerende dimitterede i januar 2022. De skatteuddannede dimittender er eftertragtet arbejdskraft, fortæller Alexander von Oettingen, rektor på UC Syd, der udbyder uddannelsen i Haderslev, hvor Karina Wind læser.

Vi kunne optage mange flere, og de ville gå direkte i job, når de var færdiguddannede

Alexander von Oettingen

Rektor, UC SYD

For at tiltrække flere studerende til uddannelsen bliver det fra efteråret 2023 muligt at læse professionsbacheloren i to nye uddannelsesbyer, nemlig Esbjerg og Odense, samt med onlineundervisning for studerende med bopæl i Aalborg. I forvejen kan man tage sin professionsbachelor i skat i Haderslev, København, Randers og Herning.

- Dengang uddannelsen blev oprettet, var der en offentlig dialog om skat og den kompleksitet, skattesystemet indeholder. Derfor var der brug for en særlig uddannelse, som kvalificerede de studerende som skattemedarbejdere. Og skattesystemet er ikke blevet mindre komplekst siden, siger Alexander von Oettingen.

Når uddannelsen fra efterårssemestret i år også tilbydes i Esbjerg, håber Alexander von Oettingen, at det kan være med til at trække flere unge til. For det har været svært at tiltrække unge til uddannelsen, og særligt i de små uddannelsesbyer, fortæller han:
- Det er en specialiseret uddannelse, og jeg tror, der er mange, som ikke har haft et klart billede af, hvad det er for en uddannelse, så det har vi en opgave i at få formidlet. Og vi kan se, at når de unge begynder på uddannelsen, så er de meget dedikerede og glade for deres valg.

Godt studiemiljø

For Karina Wind er der mange aspekter af skattesystemet, hun gerne vil arbejde med, når hun er færdiguddannet. Moms var overraskende interessant, synes hun, og for nylig er hun blevet bekendt med Toldstyrelsens arbejde.

Det lyder utroligt interessant at komme med ud på aktioner. Som jeg har det lige nu, vil jeg dog allerhelst arbejde med skattemisbrug, siger hun.

Karina Wind

Studerer professionsbachelor i skat

På hendes semester i Haderslev er de ni studerende, og de har et stærkt fagligt og socialt fællesskab, fortæller Karina Wind. Blandt andet har de haft en ugentlig madklub.
- Vi er tæt knyttet sammen i min klasse, og vi er gode til at hjælpe hinanden, når det er nødvendigt. Det er et godt studiemiljø at være i, fortæller hun.

- Jeg håber, at flere vil få øjnene op for uddannelsen, for den giver så mange muligheder efterfølgende, og man kan forme uddannelsen efter, hvad man selv synes er interessant. Og så er det da fedt at være med til at understøtte velfærdsstaten i fremtiden, siger Karina Wind.

Foto af studerende

Samfund

Bliv professionsbachelor i Skat

Vil du lære om jura, IT og kommunikation samt økonomi, regnskab og revision? Arbejd med både tal, samfund og mennesker. Tag uddannelsen i skat.
Foto af studerende

Samfund

Samfundsfaglige uddannelser

Interesserer du dig for, hvordan samfundet er skruet sammen? Og kan du godt lide fag som jura, politik og samfundsfag?