Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Studieportræt

Pernille tabte sit hjerte til sygeplejefaget under sine praktikker

- Det har overrasket mig, hvor livsbekræftende faget er 

Publiceret:

Pernille tabte sit hjerte til sygeplejefaget under sine praktikker.

Det havde hun på ingen måde forudset, da hun for nogle år siden gennemførte uddannelsen til kosmetolog.   

Fakta

Pernille Elisabeth Dahlerup Klausen er 26 år og læser til sygeplejerske på UC SYD i Aabenraa.

Privat banker hendes hjerte for sønnen Malthe på to år, der er kommet til verden under Pernilles sygeplejeuddannelse.
Med en fokuseret indsats oplever hun heldigvis, at der er plads til både småfolk og familieliv under uddannelsen.  

 

Hvorfor har du valgt at uddanne dig til sygeplejerske?  

Jeg er uddannet kosmetolog. Under uddannelsen fandt jeg ud af, at jeg godt kunne tænke mig at arbejde med kosmetisk sygepleje og derfor søgte jeg ind på sygeplejeuddannelsen, men efter at have været ude i praktik og oplevet, hvordan det er at være sygeplejerske, så har jeg forelsket mig i det. Følelsen af at hjælpe et andet menneske, der står i en svær situation, synes jeg er megafed.

Den mærkede jeg allerede under kosmetologuddannelsen, hvor det at hjælpe klienter, der kom ind med en træls hud til at få en bedre hud takket være behandlingen, det gav mig en rar følelse og den mærker jeg virkelig som sygeplejerske. Det er fantastisk. 

Hvordan oplever du hverdagen på dit studie?

Jeg oplever hverdagen på uddannelsen som meget fleksibel og med en god vekslen mellem teori og praksis. Jeg kan rigtig godt lide vores simulationsdage på skolen, hvor vi øver tingene godt igennem, så vi er rustet, når vi kommer ud i praktikken. Jeg oplever også en hverdag, hvor der er plads til at være mor. Jeg har haft et års barsel under uddannelsen og kom tilbage for halvandet år siden.
Det er min oplevelse, at der er stor forståelse fra mine medstuderende, hvis fx min søn er syg og jeg efterfølgende spørger til et referat af det, der er foregået, mens jeg har været væk.

Følelsen af at hjælpe et andet menneske, der står i en svær situation, synes jeg er megafed. 

Pernille Elisabeth Dahlerup Klausen

Sygeplejerskestuderende

Vi har en del undervisningsfrie studiedage, som jeg virkelig prøver at udnytte optimalt til at få læst. Både fordi det giver mere tid med min søn, men også fordi jeg er ordblind og derfor skal bruge lidt mere tid på at læse.
Jeg oplever dog ikke min ordblindhed som noget problem i forhold til uddannelsen, for jeg har de hjælpemidler, der skal til.  

Hvad drømmer du om at bruge din uddannelse til?  

Som udgangspunkt vil jeg gerne være kosmetisk sygeplejerske, men jeg planlægger at starte med at arbejde som almindelig sygeplejerske. Jeg har endnu ikke lagt mig fast på et speciale, for hver gang jeg har været i praktik, har jeg syntes, at det var vildt spændende. Der er uendelige valgmuligheder og jeg tager det som det kommer.
Når jeg finder en afdeling, hvor jeg kan med kollegerne og føler, at specialet er spændende, så bliver jeg nok der. Og ellers kan jeg jo rykke videre til et andet speciale.

Det er noget af det virkelig gode ved at læse til sygeplejerske. Man er ikke så fastlåst, man kan rigtig meget. Jeg føler lidt, at verden står åben for mig.

Pernille Elisabeth Dahlerup Klausen

Sygeplejerskestuderende

Hvordan oplever du sammenhængen mellem teori og praksis?  

Jeg synes, at det er fantastisk, at vi på et semester lærer noget teori og så kommer ud i praktikken, hvor det kan kobles op på noget. Jeg lærer rigtig meget af det visuelle, så jeg lærer mere i praktikken og tænker ofte: Nå, det var det, de snakkede om på skolen. Teorien på skolen bliver mere håndgribelig og forståelig, når man så kommer ud og oplever tingene ske i praksis.  

Starten af uddannelsen er lidt hård, når det kommer til teori. Hele første semester og halvdelen af andet semester handler om teori, fordi der skal helt styr på anatomien, inden man kommer i praktik. Nu er jeg på sjette semester og er i øjeblikket i praktik i et halvt år, så jeg får virkelig brugt alt, hvad jeg har lært på skolen.   

Er der noget, der har overrasket dig? 

Det har overrasket mig, hvor meget jeg virkelig godt kan lide sygeplejefaget. Hvor livsbekræftende det er. Man møder patienter i alle livets faser og gør en forskel for dem. 
Det har også overrasket mig lidt, at man faktisk har så meget ansvar.

Der er en tendens til, at mange tror sygepleje handler om at sidde og holde i hånd og trøste, men i virkeligheden er der rigtig meget teknologi i faget ligesom du skal have helt styr på anatomi og fysiologi, fordi du skal vide, hvad der sker inde i kroppen, når patienten er syg. Du skal håndtere lægemidler og står med et kæmpe ansvar, fordi en fejl kan få fatale konsekvenser.   

Pernille Elisabeth Dahlerup Klausen

Sygeplejerskestuderende

Sygeplejerskestuderende

Læs mere om sygeplejerskeuddannelsen

Bliv sygeplejerske

Vil du hjælpe mennesker i både stabile, komplekse og akutte situationer? Være faglig dygtig, have overblik og give omsorg? Tag uddannelsen til sygeplejerske.
Bliv sygeplejerske

Tag hovedparten af dit studie online

Læs til sygeplejerske på nettet

På den delvist digitale sygeplejerskeuddannelse får du både friheden til at tilrettelægge dine egne studier og praksistid til at øve faget.