Gå til hovedindhold
  • Uddannelse
  • Videreuddannelse og kurser
  • Forskning
  • Om UC SYD

Efter- og videreuddannelse

Diplom- og akademiuddannelser, fagmoduler, kurser og temadage

Madkundskab - en faglig opdatering inden for fagets 4. kompetenceområder

Lær at

  • Arbejde med den nyeste viden inden for mad og sundhed.
  • Arbejde kreativt og eksperimenterende med stor praksisfaglighed.

Formål: Det er formålet, at deltagerne arbejder på et teoretisk og praktisk grundlag for at kunne håndtere det teoretiske og praktisk faglige i vekselvirkning. Fagligheden ses med udgangspunkt i fællesmål for den obligatoriske undervisning og valgfaget.

Indhold: På baggrund af nyeste udgave af Fællesmål for madkundskab med tilhørende læseplan kommer du som deltager på kurset til at arbejde med mindre praktiske opgaver og teoretiske perspektiver af emner inden for fagets 4 kompetenceområder i kobling med vidensområderne.

Der vil være fokus på kreative og eksperimenterende arbejdsprocesser, praksisfaglighed samt anvendelse af fagets virksomhedsformer som didaktisk stilladsering som en del af fagligheden.

Kursusdage planlægges som en vekselvirkning mellem teoretiske oplæg, teoretiske øvelser og mindre praktiske øvelser med fokus på mad som et vigtigt læremiddel til at opnå forståelse for mad, sundhed, fødevarebevidsthed og måltidsrelaterede emner samt madens fysik og kemi.

Der stilles opgaver, som afprøves og diskuteres med fagkolleger tilbage på jeres folkeskole. Der arbejdes med udvikling af årsplan(er) fra både obligatorisk og valgfagsundervisning samt årsplan fra eget valghold.

Indhold på de enkelte kursusdage

Dag 1: Mad og sundhed

Her arbejder du med den nyeste viden inden for mad, sundhed og kostråd i forhold til undervisning.

Du arbejder også praktisk med fokus på maden, det brede positive sundhedsbegreb, ernæring og kostberegning samt hygiejne.

Dag 2: Fødevarebevidsthed

Her arbejder du med den nyeste viden inden for råvarekendskab, og I opnår en større forståelse af kvalitet i forhold til undervisning.

Du arbejder også med praktiske øvelser, som har fokus på eksperimenterende undervisning i fagets kompetenceområder.

Dag 3: Madlavning

Her arbejder du med madens fysik og kemi i madskabsundervisningen.

Du arbejder også med praktiske øvelser, som har fokus på madens fysik og kemi til anvendelse i undervisning i fagets kompetenceområder.

Dag 4: Måltidet og madkulturen

Her arbejder du med måltidet og forståelser af måltider og madkulturen samt madens dannelse.

Du arbejder også med praktiske øvelser, som har fokus på eksperimenterende undervisning i fagets kompetenceområder.

Dag 5: Udvikling af faget på skolen

Her arbejder du med fagligt indhold til udvikling af samarbejdet mellem den obligatoriske og valgfagsundervisningen.

Praktiske informationer

Deltagerforudsætninger

Du skal være uddannet madkundskabslærer eller have undervisningserfaring i faget madkundskab.

Målgruppe

Kurset henvender sig madkundskabslærere som underviser eller skal undervise i faget Madskundskab og ønsker en faglig opdatering i kompetenceområderne.

Arbejdsform

Kursusdage planlægges som en vekselvirkning mellem teoretisk oplæg, teoretiske øvelser og mindre praktiske øvelser med fokus mad som en vigtig læremiddel til at opnå forståelse for mad og måltidstidsrelateret emner.

Der stilles opgaver som afprøves, diskuteres med fagkollegaer tilbage på jeres folkeskole.

Litteratur som med fordel kan anskaffes
  • Carlsen, Helle Brønnum (2019); Madkundskabsundervisning – en fagmetodik. Hans Reitzels Forlag
  • Carlsen, Helle Brønnum (2017); Madkundskabsdidaktisk – mellem fag og didaktik. Hans Reitzels Forlag
  • Pedersen, Annelise Terndrup (2020) Mad – grundbogen. Praxis- Nyt Teknisk Forlag
  • Madkamp – en styrket madkundskab 

Se også kurset: Prøven i madkundskab

Du kan også tage kurset 'Prøven i madkundskab - hvad gør vi?'

 

De vigtige detaljer

På nedenstående side finder du alt, hvad du skal vide om til- og afmelding til vores efter- og videreuddannelsesmoduler, samt eksamener og udgifter. 

Er du interesseret i at få op til 10.000 kr. årligt til videreuddannelse? Så læs mere her.

 

Tilmeld dig her

Madkundskab - en faglig opdatering inden for fagets 4. kompetenceområder

Nedenfor kan du se hvor og hvornår, vi udbyder modulet. Tryk på + for mere information

Modulet udbydes ikke i øjeblikket. Kontakt eventuelt den uddannelsesansvarlige.