Vi har været med FGU fra starten
Den forberedende grunduddannelse (FGU) er for unge under 25 år, der har brug for et samlet uddannelsestilbud efter grundskolen for at blive klar til en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller beskæftigelse.
Siden starten i 2017 har UC SYD med et team af dedikerede medarbejdere samarbejdet med FGU-institutionerne enten som ledelseskonsulenter, undervisere eller forskere.
I samarbejde med FGU-direktører, ledere og medarbejdere bidrager vi til og indgår i udvikling af FGU i praksis. Det handler om kompetenceudvikling, organisationsudvikling, forsknings- og udviklingsaktiviteter, hvor vi samarbejder med FGU om at udvikle ny viden til brug både for og i praksis.
Hver FGU-institution er sin egen, og derfor udvikler og tilpasser vi vores samarbejde efter institutionens og medarbejdernes aktuelle behov.
UC SYD samarbejder med følgende FGU-institutioner:
- FGU Trekanten
- FGU Sønderjylland
- FGU Midtjylland
- FGU Sydøstjylland
- FGU Syd- og Midtfyn
- FGU Kolding & Vejen
- FGU Vest
- FGU Danmark
- FGU Lolland-Falster
- FGU Syd- og Vestsjælland
- FGU Nord i Ballerup/Gladsaxe
Dét har andre brugt os til
Hvem er vi?
I UC SYD er vi 16 konsulenter i vidensnetværket om FGU. Alle konsulenter arbejder med praktisk kompetenceudvikling på FGU og en del også med forskning i FGU-praksis.
Sådan arbejder vi
Som konsulenter i UCSYD har vi tradition for at samarbejde med praksis, når vi udvikler praksis. Det gælder i alle faser af et forløb med kompetenceudvikling; forberedelse, planlægning, gennemførelse og løbende evaluering.
Vi har gode erfaringer med åbne og konstruktive dialoger med FGU-ledere og -medarbejdere om retning for kompetenceudviklingen, og om hvilke arbejdsformer der er mest hensigtsmæssige at benytte hos netop jer.
Vi anvender et bredt spektrum af arbejdsformer, når vi faciliterer udvikling af FGU-praksis - både i forhold til ledere, lærere og vejledere i FGU-institutioner. Og det er afgørende, at udvikling og valg af arbejdsformer sker i et tæt samarbejde med jer.
Vores arbejdsformer
- Udviklingsarbejde
- Observation og sparring i praksis
- Aktionslæring med sparring
- Teamsparring
- Webinarer
- Workshops
- Flipped learning
- Blended learning
- Formel kompetenceudvikling - individuel
- Praksisnære og/eller teoretiske oplæg
- Kombination af institutionel formel kompetenceudvikling
En undervisers refleksion om inkluderende fællesskaber
Jonna Nøttrup fra UC SYD arbejder med udvikling og kompetenceløft i FGU. I videoen på Danmarks læringsportal EMU kan du høre om Jonnas refleksioner med inkluderende fællesskaber og undervisningen af unge med psykisk sårbarhed.
Forsknings- og udviklingsaktiviteter
Vi tager udgangspunkt i praksis, når vi igangsætter forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for FGU-sektoren. Vores aktiviteter dækker forskellige dele af FGU-praksis. Det gælder både i forskningsaktiviteter, hvor eleverne/de unge er i fokus og i forsknings- og udviklingsaktiviteter, der retter sig mod underviserne og den gryende professionsidentitet.
Den viden, vi skaber i samspil med FGU-praksis, kommer praksis til gavn. Denne viden indgår som vidensgrundlag for den kompetenceudvikling, som vi bidrager til i FGU-området. Desuden danner den erhvervede viden grundlaget til f.eks. kvalificering af FGU-institutioners ansøgninger til fonde med henblik på at udvikle FGU- sektoren.
Igangværende aktiviteter
Afsluttede aktiviteter
Kompetenceudvikling
Få kompetenceløft af hele institutionen eller af enkelte medarbejdere
Når vi samarbejder om kompetenceudvikling, lægger vi vægt på, at de nye kompetencer også fører til udvikling af jeres FGU-praksis.
Om bord i FGU
Det betyder, at vi tilrettelægger jeres kompetenceudvikling ud fra konkrete praksisnære problemstillinger, hvor I får mulighed for at omsætte teori og metode til konkret praksis.
Det gælder uanset, om opgaven er kompetenceudvikling af hele institutionen med deltagelse af alle ledere, lærere og vejledere. Eller det handler om individuel, formel kompetenceudvikling målrettet den enkelte leder, lærer eller vejleder.
Vi har desuden gode erfaringer med at skabe kombinerede forløb, hvor vi både arbejder med kompetenceudvikling på institutionelt niveau efterfulgt af formelle kompetenceløft på individuelt niveau.
Organisationsudvikling
Få skræddersyet organisationsudvikling
Organisationsudvikling er mere end ledelsesudvikling og strukturændringer. Selvom organisationsudvikling starter fra toppen, kræver processen en indsats af hele FGU-institutionen i en lang periode.
I UC SYD har vi ikke færdige koncepter, som vi ønsker, at I udvikler jeres organisation til. Tværtimod. Vi skræddersyer organisationsudviklingen i et samarbejde med jer – til netop dét, der er brug for i jeres FGU.
Derfor er det afgørende, at målet med jeres organisationsudvikling er klart og tydeligt. Det betyder, at der bør ligge strategiske overvejelser og diskussioner til grund for jeres beslutning. Uden at der nødvendigvis allerede ligger en færdig strategi.
UC SYDs FGU-konsulenter tilbyder dig og ledergruppen et kvalificeret modspil på jeres strategiske overvejelser og forslag til interventioner på vej mod visionen og målene.
I interventionerne i organisationsudvikling vil vi ofte have fokus på medarbejdere, samarbejde, kommunikation og ledelse men også på struktur og planlægning.
Dét kan vores konsulenter hjælpe jer med:
Vores konsulenter har erfaring med organisationsudvikling inden for FGU-sektoren. De har eksempelvis erfaring med:
- Opbygning og drift af teambaserede organisationer – ledelse og medledelse i teamet.
- Fastlæggelse af FGU-institutionens værdier – gennem dialog.
- Bestyrelse og ledelsessamarbejde på vej mod visionen for et inkluderende ungemiljø.
- FGU-samarbejde med lokale virksomheder og frivillighedsområdet – som en del af institutionskulturen.
Kontakt os
Har I spørgsmål til vores arbejde inden for FGU, eller vil I have en uforpligtende snak om, hvad vi kan hjælpe jer med, er I meget velkomne til at kontakte:
Trine Tybjerg Holm, områdeleder,
Voksen - og erhvervspædagogik og vejledning
Tlf. 7266 2215
Email: ttho@ucsyd.dk